Ruslar Yılbaşında Ortalama 580 Dolar Harcayacak

Rusya halkı en çok önem verdikleri yılbaşı tatili için hazırlıklara başladı. Sokaklar caddeler yılbaşı ağaçları ile süslenirken, vitrinler yılbaşına özel süslerle müşterilerini bekliyor.

Rusya halkı en çok önem verdikleri yılbaşı tatili için hazırlıklara başladı. Sokaklar caddeler yılbaşı ağaçları ile süslenirken, vitrinler yılbaşına özel süslerle müşterilerini bekliyor. Yılbaşında hediyeleşme ve eğlenceye önem veren Ruslar 2014 için kesenin ağzını açacak.

Araştırma şirketi Deloitte’nin çalışmasına göre Ruslar yılbaşı için ortalama 19 bin 200 ruble (580 dolar) harcama yapacak. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 13 daha fazla.

Ortalama hediyeler için 8 bin 600 ruble, gıda için 7 bin 500 ruble ve eğlence için de 3 bin 100 ruble ayrılacak. Deloitte’nin çalışmasına göre, Rus halkı yıl başı hediyeleri için Avrupa ülkelerinden yüzde 17 daha fazla harcama yapıyor.

Ankete katılanların üçte biri faydalı bir hediye bulmak için çalışırken, yüzde 30 plansız alış verişe karşı. Deloitte’nin Rus partneri Vladimir Biryukov’a göre bu trend Rus halkının ekonomik durgunluk ve 2014 beklentileri ile ilgili.

Çocuklar için alınan hediyeler 2010’dan bu yana yüzde 43’ten yüzde 33’e geriledi.

En popüler hediye ise kozmetik ürünler. Ankete katılanların yüzde 37’si kozmetik ya da güzellik ürünü hediye olarak satın alacaklarını söyledi. Yüzde 32’si çikolata, yüzde 20’si kitap ve yüzde 17’de nakit para ya da hediye çeki verecek.

Rus halkının yaklaşık yarısı ise yılbaşında nakit para hediye almak istiyor. En çok elektronik eşya hediye almak isteyen erkeklerin yüzde 46’sı akıllı telefon, yüzde 35’i de tablet PC istiyor.

Kadınların yüzde 53’ü tatil, yüzde 46’sı ise saat ya da mücevher hediye edilmesini bekliyor.

Rusya Kamuoyu Araştırma Vakfı’nın yaptığı çalışmaya göre ise yılbaşı Ruslar için en önemli bayram. Yüzde 94’le yılbaşı ilk sırayı alırken, ikinci önemli bayram ise yüzde 87 ile doğum günü. Halkın yüzde 74’ü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve yüzde 68 de Paskalya ve Zafer Bayram’ını önemli buluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müdahalesi ile 10 gün olarak kutlanan yılbaşı, 8 güne indirildi. Rusya’da 1-8 Ocak günleri arasında hayat duracak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri