Rus Nato’su Kgaö, Soçi’de Afganistan Ve Suriye Tehdidini Görüşecek

Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderleri Rusya’nın Soçi kentinde bugün bir araya gelecek.

Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderleri Rusya’nın Soçi kentinde bugün bir araya gelecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvede Afganistan ve Suriye kaynaklı tehditlere karşı alınacak önlemler müzakere edilecek.

Kremlin danışmanı Yuri Uşakov, Soçi’de liderlerin ikili ve geniş katılımlı toplantılar yapacağını, güvenlik işbirliğini daha ileriye taşıyacak yeni belgelerin imzalanacağını söyledi.

Uluslar arası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) Afganistan’dan 2014’de ayrılacak olması başta Tacikistan olmak üzere Orta Asya ülkeleri ve Rusya’yı kaygılandırıyor. Zirvede KGAÖ çerçevesinde oluşturulacak askeri birliklerle Afganistan-Tacikistan sınırının güçlendirilmesi öngörülüyor.

Bölgesel ve uluslar arası konuların da zirvede müzakere edileceğini kaydeden Uşakov, Suriye konusunun da öncelikli gündemlerden biri olduğunu söyledi. KGAÖ zirvesinden Suriye konusunda ortak bir deklarasyon açıklanması bekleniyor.

KGAÖ ülkeleri askeri alanda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da ortak hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesini değerlendirecek. Kırgızistan’ın dönem başkanlığını yaptığı KGAÖ yönetimini Moskova devralacak.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992’de ilk olarak Kollektif Güvenlik Anlaşması imzalandı. 2002’de ise kurumsal bir yapıya dönüşen KGAÖ’ye Rusya’nın dışında Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye olmuştu. Özbekistan 2012’de KGAÖ üyeliğini askıya almıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri