Rus müzisyen huzuru ‘ney’de buldu

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuar öğrencisi Aleksandr Dobromyslov, kısa sürede Mevlevi kültürünü ve üflemeli çalgı aletlerini çalmayı öğrendi. Rus öğrenci, ‘ney’in kendisine huzur verdiğini söyledi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Dilek Sabancı Devlet Konservatuar öğrencisi Aleksandr Dobromyslov, fakülte tarihinin ilk ve tek yabancı öğrencisi olarak kayıtlara geçti. 2022 yılının Eylül ayında Rusya’nın Ekaterinburg şehrinde yaşarken, Konya’ya taşınan Aleksandar Dobromyslov, bu yıl SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuarında öğrenci olarak, okumaya başladı. Rus konservatuar öğrencisi kısa sürede ney çalmaya da başladı. Mevlevilik kültürüne de büyük ilgi gösteren Aleksandr Dobromyslov’un en büyük hayali bir gün Konyalılara ney ve kaval konseri vermek.

NEY ÇALMASI EN ZOR MÜZİK ALETİ

1 yıldır Konya’da yaşadığını dile getiren Dobromyslov, “Daha önce Konya ile ilgili hiçbir bilgim yoktu. Burada bir ney hocasını tanıyordum. Onun daveti üzerine Konya’ya geldim ve bu şehirde yaşamaya karar verdim. Üflemeli bir çalgı olan neye büyük ilgi duydum. Ney çalmayı öğrendiğim zaman zaten bir müzisyendim. Ney çalmayı çok istiyordum. Türkiye’de neden insanların çok fazla ney çalamadığını çok iyi anladım. Ney çalması en zor alan müzik aletlerin başında geliyor. Çok sabır isteyen bir müzik aleti. Güçlü bir nefesiniz olması gerekiyor. Rusya’da ney çalmayı denemiştim. O zaman bu müzik aletini çalmak imkânsız demiştim. Konya’ya 1 yıl önce geldiğimde ney çalmaya başladım. Bu kez başarılı oldum” dedi.

NEYLE İLGİLİ SIFIR BİLGİM VARDI

Neyle çalışma hikayesini de anlatan Dobromyslov, şunları söyledi: “Rus müzisyen Rusya’da Hint flütü çalan bir hocam vardı. Moskova’da onun sayesinde üflemeli çalgılarla tanışma fırsatı buldum. O aynı zamanda geleneksel müzik aletlerine ve sufi çalgı aletlerine büyük ilgi duyuyordu. Türkiye’de konserler veriyordu. Konya’dan bir ney çalan bir hoca ile tanışmış. Bana onun adresini verdi. Rampalı Çarşı’da yeri var ve orada ney çalma dersleri veriyordu. 1 yıl boyunca ney çalma dersi aldım. Ney ile ilgili sıfır bilgim vardı. Fakat yan flütlerle ilgili tecrübem vardı. Aynı zamanda klarnet çalmayı da biliyordum. Klarnet de çok üfleme gerektiren bir çalgı aleti. Kaval gibi Türk müzik aletlerine büyük ilgi duydum. Şu an ney ve kaval çalabiliyorum. Aynı zamanda da piyona da çalabilirim.”

SEMA GÖSTERİLERİ ÇOK ETKİLEYİCİ

Sema gösterilerine de büyük ilgi duyduğunu kaydeden Dobromyslov, “Konya’da sema gösterilerine gittiğim zamanlar oldu. Bosna-Hersek Mahallesi’nde oturduğum için çok uzak oluyor. Ama İRFA’da birkaç defa sema gösterisi izledim. Gerçekten çok etkileyici bir gösteri. O mistik ve manevi havayı hissediyorum. Her zaman gitme imkanım olmuyor çünkü çok uzakta yaşıyorum” dedi.

KONYA ÇOK HUZURLU BİR ŞEHİR

Türkiye’ye geliş hikayesini de anlatan Dobromyslov, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’ye ilk defa 2022 yılının Eylül ayında geldim. Rusya’daki seferberlikten 1 gün sonra Türkiye’ye geldim. Ne yapacağım konusunda hiçbir düşüncem yoktu. Türkiye’de kimseyi tanımıyordum. Sadece Konya’daki ney hocasını tanıyordum ve onun telefonu vardı bende. Onun daveti üzerine Konya’ya geldim. Konya’yı gerçekten çok sevdim. Çünkü ben diğer Ruslar gibi sahil ve deniz turizmine ilgi duyan birisi değildim. Kültürel gezilere daha fazla ilgi duydum. Tokat’ı, Trabzon’u, İzmir’i ve Amasya’yı çok sevdim. Ailem zaman zaman Antalya’ya geliyor. Arkadaşlarım da zaman zaman Konya’ya geliyor. Konya, Ankara ve İstanbul gibi kalabalık bir şehir değil. Çok huzurlu bir şehir ve tarihi bir geçmişe sahip. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarından çok sayıda tarihi eserlere sahip. Ayrıca Çatalhöyük gibi bir yerleşim merkezine sahip. İnsanlık tarihi için çok önemli bir yer. Arkadaşlarım ve diğer Ruslar Konya ve Mevlâna hakkında çok fazla bilgileri yok. Mevlana’yı ilk defa duyanlar var. Onlara da Mevlâna hakkında bilgiler veriyorum.

TÜRKLER GELENEKLERİNİ YAŞATIYOR

Konya aynı zamanda benim şehrim olan Ekaterinburg şehrine çok benziyor. Çünkü iki şehir de iki ülkenin tam merkezinde bulunan sanayi şehri. Konya çok tarihi bir şehir. Ekaterinburg Rusya’nın en büyük şehirlerinden birisi. Bazı farklılıklar var. Özellikle pazarlar çok farklı. Türkiye’deki pazarlar çok büyük. Rusya’da pazarlar küçük ve pahalı. Türkiye, Rusya’nın 20 yıl önceki haline çok benziyor. Türkler çok geleneksel insanlar ve kendi kültürlerine çok sahip çıkıyor. Ruslar daha modern yaşamaya çalışıyor. Türkiye aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkelerinden birisi. Uzun zaman Hindistan’da yaşadım çok kötüydü. Türkiye de insanlar çok saygılı ve insanlar bu ülkede kendini güvende hissediyor. Rusya’da bu duyguları kaybettik maalesef. İklim de insanların karakterini etkiliyor.”

İLERİDE KONYA’DA KONSER VERMEK İSTİYORUM

Gelecekteki hedefleri hakkında da bilgi veren Dobromyslov, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Konya’da ve Türkiye’nin başka şehirlerinde mümkün olunan en kısa zamanda bir konser vermek istiyorum. Aynı zamanda gelecekte de başka ülkelerde de konserler vermek istiyorum. İnsanların ney konserine büyük ilgi duyacağına inanıyorum. 1 yıldır buradayım sadece çok fazla bağlantım yok. Belki ileride müzik grubu kurup konserler de vermek isterim.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür Sanat Haberleri