Rus Gazetesi: Doğum Günün Kutlu Olsun Türkiye!

Rusya’nın en çok okunan gazetelerinden Moskovski Komsomolets (MK) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 90.

Rusya’nın en çok okunan gazetelerinden Moskovski Komsomolets (MK) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 90.yıldönümünü özel makale ile kutladı.

“Türkiye Doğum Günün Kutlu Olsun!” başlıklı yazıda MK Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Ayder Mujdabayev 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduklarını belirtti. Türkiye’nin eski tarihiyle hızlı şekilde vedalaştığını kaydeden Rus gazeteci, SSCB'nin kurucusu Vladimir Lenin’den farklı olarak Atatürk’ün sosyalizmi kurmadığına dikkat çekti. Atatürk’ün özel mülkiyet ve din haklarının dokunulmazlığını koruduğuna işaret eden Mujdabayev, “Cumhuriyet laik devlet, Latin alfabesine geçiş ve zorunlu eğitim gibi radikal reformlara başladı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 90 yılda çok sayıda terör eylemi ve askeri darbenin yapıldığına vurgu yapan Rus gazeteci, “Bence bunlar Rus okurun pek ilgisini çekmez. Sonuçlara bakmak daha ilgi çekici. Bugün Türkiye, temelinde sanayi üretimi, tarım sanayisi, inşaat ve turizmi bulunduran güçlü ekonomisine sahip bir ülke. Eğitim ve sağlık alanında güzel sistemi var. Gerçi kendi özgü, ama sonuç itibariyle batı demokrasisi tarzında.” diyerek övdü.

Mujdabayev, Türkiye’de güçlü sivil toplumun var olduğunu ve geçtiğimiz aylarda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde yaşanan protesto eylemlerinin bunu kanıtladığını söyledi. Türkiye’de Avrupa ve Asya medeniyet, tarih yollarının, aynı zamanda çeşitli gelenek göreneklerinin iç içe yaşadığını vurgulayan Rus gazeteci, “Kadim camiler çağdaş plajlara komşu. Laik vatandaşlar ise inançlı insanların arasında içki kullanmamaya çalışıyor.” değerlendirmede bulundu.

Türkiye’de “Kürtlerin kendi kimlikleri uğruna yaptığı mücadeleyi” hatırlatan Mujdabayev, devletin onların uyumu için siyaset başlattığını ifade etti. Rus gazeteciye göre, uzun yıllardır Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmak isteyen Ankara’nın önünde çok sayıda sorun var.

Türkiye’de seçmenlerin en yüksek düzeyde katıldığı seçim rekabet ortamını öven Mujdabayev, “Vatandaşlar iktidarı etkileme gücüne sahip. Türkiye fırtınalı siyasi tartışmalar, güçlü sendikalar, sivil toplumsal hareketleri, çeşitli kültür ve edebiyatın, gelişmiş sinema ve pop müziğin bulunduğu bir ülke.” dedi.

Türkiye’de huzurlu tatil yapma imkanının bulunduğunu ifade eden Mujdabayev, “Türkiye, doğum günün kutlu olsun! Sende misafir olduğumuz şekilde mutlu ve sağlıkla kal.” temennisinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri