Rus Gazeteci: Erdoğan’ın Sert Üslubu Endişelendiriyor

Rusya kamuoyu, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla ilgili gelişmeleri yakından takibe devam ediyor.

Rusya kamuoyu, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla ilgili gelişmeleri yakından takibe devam ediyor. Olayları Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Rus gazeteci Dimitri Şerih, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişmeler karşısındaki sert üslubunun endişe verici olduğunu savundu.

St. Petersburg Vedomosti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şerih, 17 Aralık operasyonu ve Suriye meselesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de birçok kez bulunduğunu ve kişisel olarak Türkiye’ye karşı olumlu hisler taşıdığını ifade eden Şerih, bu süreçte ülkenin gelişmesini ve büyümesini hayranlıkla takip ettiğini kaydetti.

Türkiye’de süregelen istikrarın yanı sıra toplumla iktidar arasındaki saygılı ortamdan memnun olduğunu dile getiren Rus gazeteci, “Ancak şu anki durum, birtakım endişeleri beraberinde getiriyor. Türkiye birtakım skandallarla boğuşuyor. Şu an ülkede ne olup bitiyor, tam anlamıyla anlamak çok zor. Fethullah Gülen ve Erdoğan’ın birden bire ideolojik olarak karşıt duruma düştüğü söyleniyor. Önceden iki taraf da ideolojik olarak birbirine benzer gözüküyordu." dedi.

Son 10 yılda Erdoğan’ın tartışmasız olarak toplumun lideri pozisyonunda olduğunu savunan Rus gazeteci, “Ancak günümüzdeki açıklamaları, toplumun bir parçası olan Gülen taraftarlarını karşıt haline getirdi. Türkiye halkı içinde belki de bir parçalanmaya yol açtı. Eğer Erdoğan biraz daha üslubuna dikkat etseydi olayları sorunsuz halledebilirdi. Ortam sakin olurdu. Olaylara kendi alıştığı gibi yaklaşıyor. Ancak kendini biraz daha frenlemesi gerekirdi diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de seçimlerin yaklaştığını ve genelde en büyük olayların seçimlerden önce ortaya çıkmasının normal olduğunu kaydeden Şerih, “Rusya’da, Amerika’da da bu böyle. Amerika’daki seçimlerden önce de Obama hakkında toplumun düşmanı olduğu gibi birçok iddia ortaya atıldı. Seçimler bitti ve her şey normale döndü.” dedi. Şerih, şöyle devam etti: “Aynı savaş şu an Türkiye’de de devam ediyor. Öncelikle şunu anlamak lazım. Yolsuzluk her ülkede vardır. Dünyanın hiçbir ülkesinde yolsuzluk yoktur diyemezsiniz. Birçok iktidarda bu, hayatın normal bir parçası olarak görülür. Çin’de yolsuzluk idamla, Rusya’da ekonomik yollarla ve büyük para cezalarıyla engellenmeye çalışılıyor. Ancak her şeye rağmen bu yolsuzluklar devam ediyor. Türkiye’deki iktidara büyük saygı duymama rağmen, elbette orada da yolsuzluk var ve muhalefetin bunu kullanmaması aptallık olur.”

"FOTOĞRAFLAR, SURİYE'DE RUSYA’NIN POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEZ"

Suriye konusunda da açıklamalar yapan Vedomosti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şerih, ortaya çıkan işkence ve katliam fotoğrafların resmi olarak doğru olduğunun kesinleşmediğini ve henüz bu tartışmada bir argüman olarak kullanılamayacağını iddia etti. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir fotoğrafı örnek olarak gösteren Şerih, iki mezar arasında uyuyan Arap bir çocuğun fotoğraflarının sosyal medyada olay yarattığını, ancak sonradan fotoğrafın bir çalışma olduğunun ortaya çıkarıldığını belirti.

Şerih şöyle devam etti: "Yani şu an ortada Suriye olayını manipüle etmek isteyen birçok çevre var. Elbette ortaya çıkan fotoğrafların iyice araştırılıp üzerine dikkat kesilip Suriye ordusunun savaş suçu işleyip işlemediğinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Zaten ben bu olayın Rusya’nın pozisyonunda bir değişiklik oluşturacağını düşünmüyorum. Zaten şu an Rusya’nın geçmişteki pozisyonu yeni taraftarlar bulmaya devam ediyor.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri