Rus Diplomat Şam’da Esed’den Kimyasal Silah Envanterini Açıklamasını İsteyecek

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Suriye lideri Beşşar Esed’le Şam’da görüşecek.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Suriye lideri Beşşar Esed’le Şam’da görüşecek. Esed’le Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması yönündeki anlaşmayı müzakere etmesi beklenen Riabkov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve diğer yetkililerle görüşmeler yaptı.

Suriye temasları ile ilgili Interfax’a konuşan Riabkov, hükümetten kimyasal silahlarla ilgili bilgilerin zamanında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) bildirmelerini talep ettiklerini söyledi. Rusya ve ABD arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Suriye hükümetinin yaklaşık bin ton olduğu tahmin edilen kimyasal silah depoları ile ilgili bilgileri bir hafta içinde açıklaması gerekiyor. Ancak bir haftalık sürenin ne zaman başlayacağı konusu henüz netlik kazanmış değil.

Suriyeli meslektaşları ile Cenevre’de ABD ile 12-14 Eylül tarihlerinde yapılan görüşmeler sonunda varılan anlaşmanın detaylarını konuştuklarını ifade eden Riabkov, “Biz zamanında gerekli bilgilerin OPCW’ye verilmesini istedik.” dedi.

Interfax’a açıklamada bulunan Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, “Riabkov ve Esed arasındaki görüşme bugün gerçekleşecek…” dedi.

Rus diplomat 21 Ağustos’ta Guta’da yapılan kimyasal saldırının muhalefet tarafından yapıldığına dair kanıtların Suriye hükümeti tarafından kendilerine verildiğini de aktardı. “Bunlar analiz edilecek…” değerlendirmesinde bulunan Riabkov, tüm resim olmadan BM uzmanları tarafından ortaya konan sonuçların siyasi, taraflı ve çarpıtılmış olabileceği eleştirisinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Haddad’la bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bogdanov ve Haddad’ın Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi ile ilgili anlaşmayı ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada, “Suriye’nin Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’na dahil olmasından sonra yaşanacak süreç ele alındı. Rusya-ABD arasında sağlanan anlaşmanın pratik uygulamaları değerlendirildi.” denildi.

Yetkililer 30 Haziran 2012’de sağlanan Cenevre Mutabakatı temelinde Suriye krizine acil bir siyasi bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası ikinci Cenevre konferansı ile ilgili çalışmaları masaya yatırdı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri