Rumların Teyit Sondaj Araştırmalarının Ön Sonuçları Açıklandı

Noble Energy’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 12’nci parselde gerçekleştirdiği teyit sondajının ön sonuçları açıklandı.

Noble Energy’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 12’nci parselde gerçekleştirdiği teyit sondajının ön sonuçları açıklandı.

Rum gazeteleri manşete taşımadan iç sayfalarında verdikleri haberlerinde, araştırmanın ön sonuçlarına göre rezervin, ortalama değer 5 (trilyon ayak küp-tcf) olmak üzere 3,6 tcf ile 6 tcf arasında olduğunu belirterek, bu miktarın beklenenden az olduğuna dikkat çekti.

Haberlerde ikinci bir teyit sondajının gerçekleştirileceği belirtilirken, Rum Hükümeti’nin doğalgaz sıvılaştırma terminali oluşturmayla ilgili planlarında bir değişiklik olmadığı aktarıldı.

Alithia gazetesi geçmişte oluşturulan büyük beklentilerden ötürü, dünyanın, teyit sondajının ardından Afrodit yatağındaki tahmini doğalgaz miktarıyla ilgili ön sonuçlara sevinemediğini yazdı.

Gazete dün resmi olarak açıklandığı üzere teyit sondajının ön sonuçlarının, (12’inci parseldeki doğalgaz miktarının) ortalama değeri 5 tcf olmak üzere 3,6 tcf ile 6 tcf arasında olduğunu ortaya koyduğunu aktardı.

Gazete basın toplantısında konuşan Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, doğalgaz sıvılaştırma kara terminaliyle ilgili stratejide bir değişiklik olmayacağını belirterek, ikinci bir teyit sondajı yapılmasına ihtiyaç duyulduğu için planlamalarda bazı gecikmeler olabileceğini kabul ettiğini kaydetti.

Habere göre Noble Energy şirketi Güney Kıbrıs Sorumlusu John Tomich ise “iyi kalitede büyük miktarda doğalgazın” söz konusu olduğunu ifade ederek, doğalgaz sıvılaştırma terminalinin inşasına ilişkin şirketinin Rum makamlarıyla işbirliğinin, stratejik öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Gazete Aralık 2011’de araştırma sondajı sonuçlarının, yatağın miktarının yüzde 25 olasılıkla 8 tcf, yüzde 50 olasılıkla 7 tcf ve yüzde 75 olasılıkla 5 tcf olduğunu gösterdiğini de hatırlattı.

“Afrodit’ten” elde edilecek kazançla ilgili bir soruya karşılık Lakkotripis, ön tahminlerin, hükümet için net kazancın, 14 yıllık dönemde 12-18 milyar dolar olduğunda değindiğini belirtti.

Toplamda 4,5 tcf tahmini temelinde, yatağın brüt değerinin 50 milyar dolara çıktığını ifade eden Lakkotripis, dünya standartlarında bir yatağın söz konusu olduğunu savundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri