Rum Dışişleri Bakanı: Kıbrıs Konusunda Büyük Görüş Ayrılıkları Var

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs müzakerelerinde Türk ile Rum tarafları arasındaki görüş ayrılıklarının fazla olduğunu söyledi. Kasulidis, ancak bu farklılıkların giderilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti....

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs müzakerelerinde Türk ile Rum tarafları arasındaki görüş ayrılıklarının fazla olduğunu söyledi. Kasulidis, ancak bu farklılıkların giderilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

Rum Dışişleri Bakanı, Kıbrıs sorununun çözümü, müzakereler, Türkiye’nin tutumu, doğal gazın çözüm çabalarına etkileri ve Avrupa Birliği’nin rolü gibi birçok konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kasulidis, şu anda Kıbrıs sorununu oluşturan bazı temel konuların önlerinde olduğunu ve tarafların bu konulara ilişkin görüşleri arasında büyük uçurum bulunduğunu belirterek, "Uzlaşı noktaları olarak adlandırılanların önemi konusunda tarafların görüşlerinin aynı olmadığını ve artık, büyük görüş ayrılıkları bulunan konuların ele alınmasının zamanının geldiğini." iddia etti.

Dışişleri Bakanı, görüş ayrılıklarının bilindik olduğu yönetim başlığının yanı sıra, artık görüş ayrılıklarının büyük olduğu toprak, güvenlik, göçmenler, garantiler ve devletin başkanlığı vs. gibi konuların da görüşülmesinin vaktinin geldiğini savundu.

"Türk tarafı artık bizim için önem taşıyan konuları görüşmelidir." diyen Kasulidis, "Ne olması gerektiğini biliyoruz. Ya Türk tarafı, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bazı önemli tezlerini değiştirecek ya da Kıbrıs sorunu çözülmeyecek." ifadelerini kullandı.

Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümünün AB’nin işleyişini bozmayacak şekilde olması gerektiğini ve bu konuda AB’den daha fazla bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu belirterek, "AB Kıbrıslı Türklere tavsiyeler vermelidir. AB, Birlikte işlevsizliğe yol açabilecek bir çözümden kaçınılmasını kendiliğinden ve çağırılmadan talep etmelidir. AB’nin üstlenmesini istediğimiz rol gelip bize avukatlık yapması değil, sözünü ettiğim bu rolü üstlenmesidir." şeklinde konuştu.

"DOĞAL GAZ ÇÖZÜME TEŞVİK"

Dışişleri Bakanı Kasulidis söyleşisinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) keşfedilen doğal gaz yataklarına da değinerek bu doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik teşvik olabileceğini, ayrıca çözümden ileri gelecek ihtiyaçların finanse edilmesi için de bir araç olabileceğini savundu.

Rusya’yla dostluk ilişkilerinin de devam ettiğini ifade eden Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu, AB’nin de Batı demek olduğunu belirtti ve Rusya’nın bunu kabullendiğini vurguladı.

"TERÖRİZM TEHLİKESİ BİZE DE DOKUNUYOR"

Kasulidis söyleşisinde, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nin Orta Doğu’daki operasyonlarda kullanılması konusuna da değinerek İngiliz Üslerinin, İngiltere’nin güvenlik ve savunma politikasına kolaylık sağlamak, destek olmak, iletişim ve gözlem amaçlı kullanılabileceğini ancak hiçbir komşu ülkeye saldırı mevzisi olamayacağını belirtti.

Güney Kıbrıs’ın daha önce Orta Doğudaki AB, Rusya, Kanada ve diğer bazı ülke vatandaşlarının boşaltılması amacıyla kullanıldığını ifade eden Kasulidis, ancak bu sefer mevzunun başka devletler değil bugüne kadar görülmüş en kötü terörist örgütün varlığı olduğunu vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri