Rum Dışişleri Bakanı Kasoulidis Atina'ya Geliyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, Pazartesi günü Atina'yı ziyaret edecek. Kasoulidis, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile müzakerelerin tek taraflı askıya alınmasının...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, Pazartesi günü Atina'yı ziyaret edecek. Kasoulidis, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile müzakerelerin tek taraflı askıya alınmasının ardından izlenecek ortak yol haritasını belirleyecek.

Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs müzakerelerini tek taraflı askıya almasının ardından Atina ve Lefkoşa, izleyecekleri stratejiye ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. Bu bağlamda Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, Pazartesi günü Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Kasoulidis ile duran müzakerelerin ardından eşgüdümü amaçlayan bir görüşme gerçekleştirecek. Tarafların ortak hareketini hedefleyen görüşmede, Türkiye'ye karşı takınılacak tavır ile müzakerelerin askıya alınmasında Ankara'nın sorumluluğu bulunduğuna dair iddiaların konuşulması bekleniyor.

Bu arada Kıbrıs'ta müzakerelerin askıya alınmasının ardından ilk resmi açıklamasını dün yapan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de kriz çıkarmakla suçlamış, müzakerelerin yeniden başlamasına Türkiye'nin tavrının etkili olacağını belirtmişti. Açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum Kesimi) BM ve AB üyesi olduğunu kabul etmeyerek egemenlik haklarına saygı duyması istemişti. Rumların ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'den (MEB) çıkarılacak doğalgazdan bütün Kıbrıs halkının faydalanacağı belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de önceki gün yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin MEB içerisindeki kaynaklarına dair haklarını tanıyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Ada'nın birleşmesi için müzakere sürecini desteklemeyi sürdürdüklerini belirten Psaki, ABD'nin doğal madenler ile petrol ve doğalgazın tam adil bir şekilde iki toplum arasında paylaştırılması gerektiğine inandığını kaydetmişti.

AMERİKAN'IN KIBRIS'TAKİ ROLÜ ATİNA'DA ELE ALINACAK

Öte yandan Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) ile Yunan-Amerikan Enstitüsü (AHI), pazartesi günü Yunanistan Dışişleri Bakanlığı salonunda ortak bir söyleşi gerçekleştirecek. "Amerika'nın Kıbrıs'taki rolü: Dün, bugün ve gelecek" başlıklı etkinliğe akademisyen, gazeteci ve STK temsilcileri konuşmacı olarak katılacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri