Gençlerimiz, aile yapımız buhranlı bir dönemden geçiyor. 3. Sayfa haberlerinde her gün şaşırtıcı ve bir o kadarda üzücü haberlerle karşılaşıyoruz. Bunun altında yatan birçok sebepler var. Ancak bunların en önemlisi inanç, ahlak ve erdemlerden uzaklaşmamızdır. Bu yazımızda insanımızın ruh sağlığına kavuşabilmesi için hizmet eden aile danışmanlık merkezleri aile danışmanları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Aile Danışmanlık Merkezleri; aile sistemi içerisinde işlev bozulmalarına neden olan, aile ve bireylerin, bireysel gelişimlerini ve yetiştirilmelerini olumsuz yönde etkileyen, aile yaşam döngüsü ve gelişimsel farklılıklar ile eşler arasında ilişki ve iletişim sorunlarına yol açan, anne baba olarak rol ve sorumluluklarını sağlıklı bir biçimde yerine getirmelerini güçleştiren ve aile üyelerinin psiko-sosyal ve ekonomik yapılarını tehdit eden sorunların oluşmadan önce engellenmesi ve ortaya çıkan sorunların çözümlenmesinde birey ve aile ile çalışmak, geçiş dönemlerinin sorunsuz atlatılmasına yönelik aile danışmanlık desteği veren, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına bağlı ve denetlenen kurumlardır.
Aile Danışmanı, toplumun en küçük birimi olan aileyi, aile içerisindeki bireyleri baz alarak ortaya çıkabilecek, zihinsel ve duygusal sorunlarına destek vererek, bu sorunların çözümünde onlara rehberlik ederek, danışmanlık hizmeti verir. Aile Danışmanı, her ailenin, her bireyin farklı, biricik ve kendine özgü olması sebebiyle, problemin çözümünde psikolojik destek, psikoterapi ile hareket eder.
04.09.2012 tarih ve 28401 sayılı Resmî Gazete ile yasallaşan Aile danışmanlığı, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, sosyal hizmet ve çocuk gelişimi alanlarından mezun, aile danışmanlığı sertifikası almış, hizmet etmek istediği alanlara istinaden psikoterapi eğitimleri almış kişilerdir.
Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?
Aile danışmanlığının en temel görevlerinden bir tanesi, aile yapısının bütünlüğünü koruyabilmektir. Ailenin içerisinde sağlıklı bir iletişim ortamının oluşması, tarafların huzurlu ve mutlu olabilmesi, cinsel sorunların çözülmesi, olası bir eşler arasında aldatma durumlarında eşlere psikolojik destek vermektir.
Evlenme oranlarının düşmesi, boşanma oranlarının yükselmesi ile birlikte aile yapısının korunması günümüzde daha çok önem arzetmektedir. Aile bütünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, bu sürecin sağlıklı işlemesi yanısıra çocukların boşanma sürecinde en asgari seviyede etkilenmesini sağlamakta önemlidir.
Aile danışmanı, evlilik öncesinde de eş adaylarının birbirini daha iyi tanıması, evliliğin getirdiği yükümlülüklerin daha iyi anlaşılmasına, evlilik müessesinin kuruluş aşamasında zedelenmemesine rehberlik etmektir. Evlilik öncesi danışmanlık, hayat yolculuğuna çıkmadan önce ehliyet almak gibidir.
Aile anlaşmazlıkları bazen karı koca arasında, bazen ise ebeveynler ile çocuklar arasında olabilmektedir. Özellikle çocukların büyümesi ile aile içinde dengeler değişmekte, anne babalar ve çocuklar arasında soğukluklar veya tartışmalar yaşanabilmektedir.
Aile danışmanı, evliliğin mahsulü olan çocukların gelişim süreçlerinde ailenin çocuk eğitiminde karşılaşılan sorunlar, çocukların yaşadıkları travmaları çözmede, okul süreçlerinin doğru yöneltilmesi ve ergenlik seviyesinde yaşanan problemlerde aile ve çocukla yapılacak görüşmelerde, terapi ve rehberlik hizmeti yapar. Çocuk yetiştirme modelinden kaynaklanan davranış bozukluğu, uyku problemleri, parmak emme, tikler, saldırganlık, çalma davranışı, kardeş kıskançılığı vb. birçok problemde çocuğa ve aileye destek verir.
Aile bireylerinden birinin kumar, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması, aileyi yıpratan bir süreçtir ve diğer fertlerin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. İflaslar, büyük kayıplar veya kazalar da aile dinamiklerini etkilemektedir. Aile içindeki mutsuzluklar, bireylerin iş, okul ve sosyal hayatına da büyük oranda yansımaktadır. Aile sisteminin, tekrar düzene girmesi için aile danışmanı ailenin tüm bireyleri ile bireysel veya grup halinde görüşmeler yaparak problemin çözüm yollarını aileye gösterir.
Ayrıca bireylerin anksiyetelerini, kaygılarını, korkularını, yaşadığı stresi, depresyonu vb. birçok psikotik ve nevrotik bozukluklarını psikoterapi yöntemiyle çözümleyebilmek için yardımcı olmaya çalışır.
Modern yaşamın getirdiği problemlerle birlikte, ruh sağlığını korumak her geçen gün zorlaşmaktadır. Psikiyatristler ruh sağlığı hastalıklarının tedavisine genel olarak ilaçla destek verirken, psikologlar ve aile danışmanları psikoterapi yöntemiyle destek vermektedir. Bazı ruh sağlığı problemlerinde ilaç kullanımının, yanısıra psikoterapi yapılması tedavi sürecinin daha kısa ve faydalı hale gelmesini sağlıyor.