RTÜK'ten frekans ihalesinde flaş karar

Medya Haber Radyo ve Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, ulusal frekans ihalesi ile ilgili açtığı davanın sonuçlanmasının ardından RTÜK'ten atılan adım...

RTÜK, 19 yıllık tartışma sonunda geçen nisan ayında yaptığı ulusal frekans ihalesini iptal etti. İhaleye katılan bazı şirketler, rekabet koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle Danıştay’a iptal başvurusunda bulunmuşlardı.

Danıştay, mayıs ayında, tematik kanallarda sınırlamaya gidilmesi nedeniyle ihaleye giremeyen Yumurcak TV’ye vize vermiş, Anten A.Ş’ye 1 milyon 680 bin TL vererek ortak olan TRT’nin ortaklığı ise hukuka aykırı görmüştü. Bir başka karar da 11 Temmuz’da 8. İdare Mahkemesi’nden geldi. Hürriyet'e göre, Medya Haber Radyo ve Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, ulusal frekans ihalesinin iptali için açtığı davada RTÜK aleyhine karar verdi. RTÜK, kuruma tebliğ edilmesinin ardından mahkeme kararına uyarak ulusal frekans ihalesini iptal etti. RTÜK Üyesi Esat Çıplak, mahkemenin verdiği karar doğrultusunda ihalenin yeniden planlanması ve sürecin tekrar başlatılması gerektiğini söyledi.

GEÇEN NİSANDA YAPILDI

Geçen nisan ayında ulusal karasal sıralama ihalesinde genel yayın türünde HD yayın yapacak 8 ulusal kanal belirlenmişti. Kanal D ilk 51 milyon 200 bin lira İle kumanda da ilk sırada yer almıştı. DTV Haber ve Görsel Yayıncılık Anonim Şirketi (Kanal D), AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik Anonim Şirketi (Show TV), Ciner Medya TV Hizmetleri Anonim Şirketi (Haber Türk), Huzur Radyo TV Anonim Şirketi (FOX), Işıl Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi (Star TV), Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Samanyolu TV), Turkuvaz Aktif TV Prodüksiyon Anonim Şirketi (Turkuvaz Aktif TV) ve Yaşam Televizyon Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Kanal Türk) genel yayın türünde HD yayın yapma lisansı almıştı. Ancak mahkeme kararları ışığında ihale sürecinde başa dönüldü. RTÜK ihaleyi iptal ederken, kanalların yatırdıkları teminatları iade etme kararı da aldı. MHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Esat Çıplak Hürriyet’e şunları söyledi:

İHALE YENİDEN YAPILACAK

“8. İdare Mahkemesinin televizyon ihalelerine dönük kararı, üç ana hususu barındırmaktadır. Birincisi, ihale yasada belirtilen en geç iki yıl şartını sağlamadığından yetkisizlik; ikincisi, önce yeterlik belgesi sonra ilgili dökümanlar yayınlandığından bu usul hatası; üçüncüsü de yasada sağlanmış olan tematik yayın çeşitlerinin ihalede keyfi olarak kısıtlanması nedeniyle ulusal-karasal televizyon yayın ihalesi tümüyle iptal edildi. İhalenin yeniden planlanması ve sürecin yeniden başlatılması gerekiyor. Bu ihale başta izleyici tarafına 700 milyon dolar; yayıncı tarafına da en az 500 milyon dolar gibi bir maliyet getirdiği hesaplandığında, Türkiye’nin gelişen yeni teknolojik şartların getirmiş olduğu yeni imkanları düşünerek ve yüzde 85’lere varan uydu yayıncılığı karşısında alternatif olamayan bir sistemin yeniden gözden geçirilmesi açısından faydalı olacağı kanaatindeyim. RTÜK, önümüzdeki günlerde bir komisyon kurarak konuyla ilgili yeni kararlar alacak.”

Hürriyet

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri