Rtük'ten 2 Eşini Öldürüp Televizyona Çıkan Adam Açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) editoryal bağımsızlığın hiçbir kurala tabi olmaksızın yayın yapılabileceği anlamına gelmeyeceğini bildirdi.    RTÜK, özel bir televizyon kanalında yayınlanan programa, 2 eşini...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) editoryal bağımsızlığın hiçbir kurala tabi olmaksızın yayın yapılabileceği anlamına gelmeyeceğini bildirdi.

    RTÜK, özel bir televizyon kanalında yayınlanan programa, 2 eşini öldüren bir kişinin konuk edilmesi nedeniyle sosyal medyada yoğun tepki gösterildiği, 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezine de telefon ve elektronik posta yoluyla pek çok şikâyet geldiği belirtilerek, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

    Bazı izleyicilerin RTÜK’ün programa müdahale etmemesini de tepkiyle karşıladıklarına işaret eden açıklama, "Oysa bilindiği üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun çalışma usul ve esasları ile medya hizmet sağlayıcıların yayınlarında uymaları gereken kurallar 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile belirlenmiştir. Üst Kurul'un programlara yayından önce veya yayın sırasında herhangi bir şekilde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. Üst Kurul, programları yayınlandıktan sonra, 6112 Sayılı Kanunda öngörülen hükümlere uygunluk açısından denetler ve yayın ihlali görülen programlarla ilgili olarak uygun görülen müeyyideyi uygular.” şeklinde devam etti.

    'YAYINCININ SORUMLULUĞU' KAVRAMI

    RTÜK açıklamasında "Yayınlanan programlarda hangi konuların ele alınacağı, kimlerin konuk olarak davet edileceği, editoryal bağımsızlıkları gereğince medya hizmet sağlayıcı kuruluşların inisiyatifindedir. Ancak editoryal bağımsızlık, medya hizmet sağlayıcıların hiçbir kurala tabi olmaksızın yayın yapabileceği anlamına gelmemektedir. Gerek ulusal yayıncılık mevzuatımız gerekse Türkiye’nin imzaladığı görsel-işitsel medyaya ilişkin hukuki metinlerde editoryal bağımsızlık kadar ‘yayıncının sorumluluğu’ kavramına da vurgu yapılmaktadır. Bu çerçevede izleyicilerin yoğun tepkisine neden olan söz konusu program, 6112 Sayılı Kanunda belirlenen yayın hizmeti ilkelerine uygunluk açısından uzmanlar tarafından değerlendirilmekte olup, Üst Kurul'ca herhangi bir müeyyide kararı alınması halinde kamuoyuna bilahare bilgi verilecektir." ifadeleri yer aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri