Rtib Başkanı Karaaslan Rusya’da Başarının Sırrını Anlattı

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Yatırım Forumu’nda konuşan Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Türkiye’nin sektörle ilgili başarı sırlarını yabancı uzmanlara anlattı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Yatırım Forumu’nda konuşan Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Türkiye’nin sektörle ilgili başarı sırlarını yabancı uzmanlara anlattı.

Moskova Expocenter’de Uluslar Arası Gayrimenkul Fuarı (PROEstate) çerçevesinde, Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen foruma Rus, Türk, İngiliz, İtalyan ve diğer yabancı uzmanlar katıldı.

Foruma 11 uzman konuşmacıdan biri olarak katılan RTİB Başkanı Karaaslan, iş dünyası için öncelikli hususun koşulların oluşturulması olduğunu kaydetti. RTİB Başkanı, “Buradaki değerli konuşmacıları dinledim. Biz sektördeki sorunları çözebilmek için burdayız. Başarının sırrını sade cümlelerle anlatmaya çalışacağım. Öncelikle sorum şu: İş adamı ne ister? Gereken koşul ister! İş adamına koşulları sağlamak lazım. Ben 20 yıldan fazladır Rusya’da yaşıyorum. Bir öğrenci iken bugün işverenim. Peki bunu nasıl sağladım? Türkiye’den kaynaklanan çalışkanlık, faal ve tecrübe gibi faktörlere başvurarak elde ettim. Rusya maddi kaynaklar ve coğrafi açısından dünyanın en büyük ülkesi. Burada ne gibi ekonomi başarılar sağlanır. Öncelikle organizasyonu ciddiye almak lazım. İş adamına telekomünikasyon ve başka önemli koşulları oluşturmak lazım.” şeklinde konuştu.

CİDDİ ORGANİZASYON BAŞARININ ANAHTARI

Türkiye’nin bu süreci başarıyla atlattığına işaret eden Karaaslan, “Türkiye’de bu aşamaya kolay kolay gelinmedi. Bizde en büyük sorun bürokrasi idi. Bugün ise Türk valiler bizi yatırıma davet ediyor. Yılların zahmeti, fedakarlığı ve en önemlisi de ogranizasyon çalışmaları bugün artık meyvesini verdi. Özellikle son 10 yılda ekonomi alanında Türkiye büyük başarılar sağladı. Türkiye’de serbest ekonomik bölgeler Rusya dahil çoğu ülkeye güzel örnek. Örneğin en son Bursa’da yan otomotiv sanayii bölgesini ziyaret ettik. Mükemmel bir çalışma organizasyonu var, sonuç elde ediyorlar. Şunu anlatmaya çalışıyorum: Ciddi organizasyon ekonomide başarının anahtarıdır. Son 10 yılda ekonomide ciddi çalışmaların yapıldığı Rusya’da da bazı güzel örnekler verebilirim. Örneğin Kaluga’da yan otomotiv sektörü ve bölge valisinin verimli çalışmaları. Demek ki yapılabiliyor. Bu konuda Rus banka devi Sberbank’ın sağladığı teşfikleri de unutmamak lazım. RTİB olarak bizler Türkiye’nin bu tecrübelerini sizlerle paylaşmak ve iki ülke arasında ticari ilişkileri artırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Oturumu yöneten Rusya Yatırımlar Alanı Federal Platformu (FBİP) proje masası Başkanı Sergey Orehanov, RTİB Başkanı Karaaslan’ın sözlerine destek vererek, “Sayın Karaaslan’ın görüşlerine katılmamak mümkün değil. Biz Türkiye’nin burada bahsettimiz sektörle ilgili başarılarını takdirle izliyoruz. Tabii ki Türkiye’nin tecrübelerinden ve Karaaslan’ın önerilerinden faydalanmak hepimizin yararına olur. Konuyla ilgili Türkiye’ye özel ziyaretler de düzenlemeyi ve sizlerden katkı sağlamayı da arzu ediyoruz.” diyerek RTİB başkanına şükranlarını iletti.

Delovaya Rossiya adlı sivil toplum örgütü Ekonomi Kalkınma Masası Başkanı Yelena Gorçakova da, Türkiye’nin özel sanayi bölgesi ile ilgili tecrübelerinin Rusya’da uygulanması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili Türkiye’de araştırma yaptıklarını belirten Gorçakova, serbest sanayi bölgelerinde gördüğü manzara ve çalışma yöntemlerinden yararlanacaklarını kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri