Rönesans Holding, Türkmenistan’da Doğalgazdan Benzin Üretecek

Rönesans Holding’in, Japon Kawasaki Heavy Industries konsorsiyumuyla yapacağı 1,7 milyar dolarlık doğalgazdan benzin üretilecek tesisin temeli törenle atıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesindeki ilk doğalgazdan...

Rönesans Holding’in, Japon Kawasaki Heavy Industries konsorsiyumuyla yapacağı 1,7 milyar dolarlık doğalgazdan benzin üretilecek tesisin temeli törenle atıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesindeki ilk doğalgazdan benzin üretilecek tesisin temelinin harcını, Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve Kawasaki Heavy İndustries Ltd. Başkanı Eiji İnovan ile birlikte attı.

Türkmenistan’da inşaat sektöründe 5 yıldır başarıyla faaliyetlerini sürdüren Rönesans Holding, bir büyük projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. Atavatan Türkmenistan'a birçok alt yapı, üst yapı ve endüstriyel tesisler kazandıran Rönesans Holding, bu kez dünyanın en büyük ölçekli doğalgazdan benzin üretecek tesisini kurmak için harekete geçti.

Söz konusu tesisin inşaatı için Rönesans Holding, Japon Kawasaki Heavy İndustries ve Türkmenistan Devleti adına Türkmengaz Kurumu ile bir yılda 600 bin ton benzin üretim kapasiteli tesisin anlaşmasına imza attı. Mega projenin finansmanının yüzde 15’i Türkmenistan Hükümeti, yüzde 85’i Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanacak.

DOĞALGAZI İŞLEYEREK, İLK BENZİN ÜRETİLECEK

2017 yılının Nisan ayı içinde tamamlanarak, üretime geçirilmesi planlanan tesisin temel atma töreninde konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, hidrokarbon kaynakları bakımından bir enerji ülkesi olan Türkmenistan'ın enerji kaynaklarını en yüksek verimlilikle kullanabilmesi için ülkenin kimya sektörünü dünyanın en yeni nesil teknolojileriyle tanıştırmaya özen gösterdiklerini söyledi. Bu tür endüstriyel tesis yatırımlarıyla Türkmenistan'ın hidrokarbona dayalı enerji üretimini çeşitlendirip zenginleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, böylece doğalgaz ve petrolü sadece hammadde olarak değil bunu yüksek teknoloji ile kullanıp işleyerek yarı mamül ve mamül hale de getirip ihraç edebileceklerini kaydetti.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Danimarka’nın Haldor Topsoe firmasının ürettiği makineler ile donatılacak tesiste, bir yılda 1,785 milyar metreküp doğalgazın yeniden işleneceğini söyledi.

TÜRK ŞİRKETİNİN MEGA PROJESİ

Törende konuşan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, dünyanın en büyük ölçekli doğalgazdan benzin üretecek tesisine imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Türkmenistan’da tarihi bir gün yaşandığını dile getiren Türk iş adamı, bu mega projenin sadece Türkmenistan için değil, aynı zamanda bölge ülkeleri bakımından da çok önemli olacağını belirtti. Ilıcak, bu tür dev projeleri ekonomik açıdan hızla gelişen ülkelerin yapabileceğini belirtti. Türkmenistan’ın sosyo-ekonomik açıdan önemli başarılara imza attığını belirten Türk işadamı, Türkmenistan’ın ekonomik kalkınmasında yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

EN BÜYÜK BENZİN ÜRETİM TESİSİ

Doğalgaz işleyerek, benzin üretim tesisi, başkent Aşkabat’a 70 kilometre mesafedeki Ovadandepe kasabasında tahsis edilen arazide inşa edilecek. 3 yılda inşa edilecek tesiste, bir yılda 600 bin ton yüksek kaliteli A 92 marka benzin üretilecek. Rönesans Holdign ile Kawasaki Heavy İndustries, Danimarka’nın Haldor Topsoe firmasının teknolojisinden istifade edecek. 1,7 milyar dolarlık projenin yüzde 85’i Japon kredisi, yüzde 15’i Türkmen hükümeti tarafından finanse edilecek.

Türkmenistan, enerji kaynakları bakımından Orta Asya’nın ve Hazar Denizi Havzasının zengin ülkesidir. Doğalgaz rezervi bakımından Rusya, İran ve Katar’dan sonra 4.sırada bulunan Türkmenistan, tespit edilen petrol rezervinin 20,86 milyar tonuna ve doğalgazın 50,34 trilyon metreküpüne sahiptir. Ülkedeki sadece Galkınış sahasının doğalgaz rezervi 26,2 trilyon metreküp. Bu sahanın işletilmesi için ilk etapta 9,7 milyar dolar yatırım yapıldı. 2030 yılında doğalgaz üretimini 230 milyar metreküpe çıkarmak isteyen Türkmen hükümeti, Çin, Rusya ve İran’a doğalgaz ihraç ediyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri