Romatizma hakkında bilinmeyenler !

Özel Medline Konya Hastanesi Uzman Doktoru Osman Selçuklu, romatizma hastalarının yaşantılarına dikkat ederek bu hastalıktan korunabileceklerini söyledi.
Özel Medline Konya Hastanesi Uzman Doktoru Osman Selçuklu, romatizma hastalarının yaşantılarına dikkat ederek bu hastalıktan korunabileceklerini söyledi.
Romatizma veya benzer eklem rahatsızlıkları olanların hava şartları değiştiğinde kemiklerinde ve eklem yerlerinde ağrılarının arttığından şikayetçi olduğunu belirten Uzman Doktor Osman Selçuklu, bu durumun kesinlikle psikolojik olmadığını kaydetti. Selçuklu, “Romatizma hastalarının şikayetçi oldukları hava şartları değişiktir. Bir kısmı hava değişmeden önce ağrıları hissettiklerini, bir çeşit hava tahmini yapabildiklerini söylerlerken bir kısmı da hava değiştikten sonra ağrılarının arttığını söylemektedirler. Hava şartlarındaki değişiklikler de farklıdır. Kimi hava basıncı, kimi sıcaklık kimi de nem miktarındaki değişiklikten, kimi artıştan kimi de azalmadan şikâyetçidir. Bir kısmı değişiklikleri evin içinde hissettiklerini bir kısmı da açık havaya çıkınca ağrılarının arttığını anlatırlar. En çok şikâyetçi olunan durum ise yağmur gelmeden önce olan değişikliktir. Hava şartları ile kemikler, eklem yerleri, buralardaki elemanlar ve sıvılar arasında bilimsel bir ilişki halen kurulamamış olsa da bunca hastanın şikâyetini de göz ardı etmek mümkün değildir” dedi.
Romatizma tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Selçuklu, “Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikayetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır. Kronikleşmiş romatizmanın tedavisi mümkündür. Fakat tamamen iyileşmesi beklenilemediği gibi sadece ilerlemesi engellenebilir. Bunun için bir takım ilaçlar ve fizik tedavi gerekebilir. Bu tip hastalara ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar ve bir takım vitaminler verilmektedir” diye konuştu.
Uzman Doktor Selçuklu, romatizmadan korunma yolları şu şekilde anlattı; “Yaşantınıza dikkat ederek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Şişmanlık bu hastalığı tetikleyebilir. Bu yüzden kilonuza dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bazı mikroplar romatizmaya neden olabilir. Beslenmeye dikkate edin çünkü unutmayın ki, kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı artar.
Aşırı sıcak veya soğuktan uzak durun. Yatak istirahatı önemlidir fakat uzun tutmamak koşuluyla. Ağrı ve şişlik için faydalıdır. Egzersiz yapmak kas ve eklemler için faydalıdır. Bunları yaparak biraz rahatlayabilirsiniz fakat sadece tek bir tedaviyle bu hastalık düzelmez. Hepsine birden dikkat etmeniz size çok daha fazla yarar sağlayacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri