‘Rodos ve Hafız Ahmet Kütüphaneleri önemli’

Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin, Rodos ve Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi hakkında Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) üyelerini bilgilendirdi.

Karatay Belediyesi Şems-i Tebrizi Sosyal Tesislerinde, slayt eşliğinde konuşan Bekir Şahin, “1783 yılında kurulan Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi, Rodos Adası'nda Osmanlı dönemi Osmanlı dönemi vakıf geleneğinin bir kültürel mirasıdır. Konya Yazma Eserler Kütüphanesi ve Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi ekiplerinin TİKA'nın desteğiyle gerçekleştirdiği restorasyon ve dijitalleştirme çalışmaları, bu değerli mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Çalışmalar kapsamında 293 bin 563 sayfa yazma eser dijitalleştirilmiş ve arşivlenmiştir. Kitapların çekimi yapıldıktan sonra ‘Hafız Ahmed Ağa Kütüphanesi Yazma Eserler Kataloğu’ ismiyle kitaplaştırılarak ilim âlemine sunuldu” dedi.

Şahin, Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi’nde 1288 cilt kitap bulunduğunu, kütüphanenin Konya’daki Yusuf Ağa Kütüphanesi ile benzerlik taşıdığını ifade etti.

Şahin, yılda 1 milyon ziyaretçisi olan Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi’nin Osmanlı’dan günümüze ulaşan önemli bir vakıf eseri olduğunu belirtti.

Programda Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin’e HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Prof. Dr. Haşim Karpuz tarafından plaket takdim edildi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri