Robotcoster isteyenleri havalandırdı

TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından açılan KONMAK 2012 Fuarında birbirinden ilginç ve sanayicilerin sorunlarına çözüm olacak olan makineler, alıcılar için sergilendi.

TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından açılan KONMAK 2012 Fuarı’nda birbirinden ilginç ve sanayicilerin sorunlarına çözüm olacak olan makineler, alıcılar için sergilendi. Fuarda en ilgi çekici olan makinelerden bir tanesi de Polat Kömür ve Madencilik bünyesinde kurulan Bode AG Elektromekanik Elektronik Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hizmete sunulan Robotcoster adlı makine idi. Robotcoster aynı zamanda isteyenlere de keyifli dakikalar yaşattı. Bode AG Elektromekanik Elektronik Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü, Engin Altun, İnsanların değişik mekanizmalara ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, “Uluslararası rekabet koşulları altında olan günümüz firmaları daha kaliteli, daha düşük maliyetle ve istenilen miktarlarda ürün elde etmek istiyor. Amacına yönelik olarak ihtiyaç duyulan ve çevre etkisi ile de ortaya çıkan çok büyük miktarlardaki bilgiyi düzenleyebilmek, dinamik ve değişen küresel piyasa taleplerine zamanında cevap verebilmek için değişik türdeki karar verme mekanizmalarına ihtiyaç duymaktadır” dedi.

EĞLENCE ARACI HALİNE GELDİ

İtalya’dan getirdikleri ve insanların bakmadan geçemedikleri robotun özelliklerini de belirten Altun, “Bu robot kaynak, montaj, dökümhane, ambalaj, lazer ve plazma kesim ile diğer endüstriyel işlere çözüm üretmek için yapıldı. Bu robotik bize ilk geldiğinde saydığımız işlerde kullanılmak için planlanmıştı. Asıl üretim amacı sanayideki sorunlara çözüm getirmek. Biz de bu robotiğin uç kısmına kendi firmalarımızdan olan bir traktörün koltuğunu sökerek, ekledik. Robotiğin içerisine mevcut yazılımından başka bizim yaptığımız elektronik yazılımları da yükledik. Tam bir eğlence aracı haline getirdik denilebilir” diye konuştu.

TÜRKİYE KENDİ ROBOTUNU ÜRETMELİ

Türkiye’nin de kendi robotunu üretmesi gerektiğini söyleyen Altun, “Bu robotiği İtalyanlar yaptı. Biz sadece ön aparat kısmı ile içindeki yazılımı değiştirdik. Bizim de böyle robotları yapabilmemiz gerekir. Dışarıya bağımlılıktan kurtulmalıyız. Biz firma olarak, önümüzdeki yıllarda insan eli şeklinde olan makineler yapıp, robotun ihtiyaçlara cevap vermesini sağlayacağız. Bu Robocoster’i de 2013 yılının yaz aylarına doğru şimdilik tek kişilik olup 110 kilograma kadar taşıyabilen bu sistemi 4 kişilik olarak 500 kilogram taşıyabilecek kapasiteye kadar çıkarmayı planlıyoruz. Bizim bu robotu getirme amacımız sanayideki sorunlara çözüm getirmekTi ama eğlence sektöründe de vatandaşlarını dikkatini çekti. Herkesin hoşuna gitti. Bu yüzden bunu eğlence amaçlı da üreterek seri üretime geçirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Altun Türkiye’de bilişimin de gelişmekte olduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz 15 sene içerisinde sanayideki tezgâhların yerini CNC tezgâhları aldı. Ben eminim ki bundan sonraki 15 sene içerisinde de CNC tezgâhlarını yerini bu robotlar alacak ve hem sanayicinin işi hem de diğer sektörlerdeki tüm işler kolaylaşacak” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri