Ressam Osman Hamdi Bey, eserleriyle anıldı

Çağdaş Türk Müzeciliğinin kurucusu ve Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Osman Hamdi Bey’in ölümünün 100. yılı dolayısıyla KuleSite’de ‘Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi’ düzenlendi.
 Sergide Osman Hamdi Bey’in Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzes’inde bulunan ‘Silah Taciri’, Pera Müzesinde bulunan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ gibi ünlü tablolar ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesinin zengin koleksiyonundan örnekler yer aldı. Sergi açılışına Vali Aydın Nezih Doğan, Selçuklu Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, kültür müdürlüğü yetkilileri, KuleSite yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel müdürlüğü tarafından hazırlanan sergi Osman Hamdi Bey’in ölümünün 100. yılı anısına Türkiye genelinde sergilenecek. Kulesite’de 25-29 Ekim 2010 tarihleri arasında açık olacak sergide aslına uygun 23 eser bulunuyor. Ölümünün 100. yılında Osman Hamdi Bey’i kendi eserlerinden oluşan sergide anmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, “Sergide Osman Hamdi Bey’e ait önemli 23 eser var. Sergideki maksat ise halkın Osman Hamdi Bey’i daha iyi tanımasını sağlamak. Çünkü kendisi Türk resim sanatının önemli şahsiyetlerindendir” dedi.
Ressam Osman Hamdi Bey Kimdir?
1842 yılında İstanbul’da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının atölyelerinde çıraklık yaparak iyi de bir resim eğitimi aldı. 1871'de İstanbul'a geri dönünce sarayda çalıştı. 1881'de Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi)'a atandı. Bu görevi ile Türk müzeciliğinin parlak dönemleri başladı. 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'ni ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884'te antik eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan Asar-ı Atîka Nizamnâmesini çıkarttırarak yürürlüğe soktu. Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda'da arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. Sayda'da yaptığı kazılarda bulduğu, arkeoloji dünyasının başyapıtlarından sayılan, aralarında İskender Lahiti'nin de bulunduğu bir takım antik eserler çıkardı. Kahve Ocağı (1879), Haremden (1880), İki Müzisyen Kız (1880), Çarşaflanan Kadınlar (1880), Kaplumbağa Terbiyecisi (1906), Silah Taciri (1908) gibi çok sayıda eseri vardır.
HASAN AYHAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri