Renklerin suyla dansı: Ebru

Bütün Osmanlı sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden etkilenen bir sanat olan ebru sanatı, Mevlana Kültür Merkezi’nde sergilenerek yerli ve yabancı turistlere tanıtılıyor.
Mevlana Kültür Merkezi’nde açtıkları stantta hem ebru sanatı yapan hem de yaptıkları eserleri sergileyen Sema Sanat Merkezi üyeleri, isteyenlere de ebru yapma fırsatı sunuyor. Ebru sanatını anlatan ebru yapımcısı Melike Aktaş, “Ebru sanatının hazırlık evresi, yapım sürecinden çok daha uzun sürüyor. Saf suyun içine kıvamını artırmak için deniz kadayıfı veya ayva çekirdeği atılıyor. Bu su belli bir süre dinlendiriliyor. Bu sürede boyalar da hazırlanıyor. Kimyasal hiçbir madde kullanılmadan tamamen doğal yollarla elde edilmiş olan boyalar kullanılıyor. Boyalarımızın tamamı topraktan elde ediliyor. Toprak, el taşı denilen taşla eziliyor. 15-20 gün dinlendirilip olgunlaşması bekleniyor. Bu şekilde, hiçbir kimyasal madde kullanmadan istediğimiz her rengi elde edebiliyoruz” dedi.
İNSANLARA SABIRLI OLMAYI ÖĞRETİYOR
Ebru sanatında geleneksel kalıplar üzerinde çalıştıklarını belirten Melike Aktaş, “Geleneksel ebru sanatının belli kalıpları var. Biz de bu kalıplara yoğunlaşıyoruz. Battal ebru ile başlıyoruz, gelgit, şal, tarak, bülbül yuvası, hatıp, lale ve ak kase ebru motiflerini yapıyoruz. Hazırlık aşaması uzun sürmesine karşılık, yapımı fazla zaman almıyor. Fakat, ortaya somut bir şeyler koyabilmek için sabırlı olmak gerekiyor. İlk denemede çok başarılı ürünler ortaya koymak kolay değil. Ebruyu öğrenebilmek için 3-4 ay kadar çalışmak gerekiyor. Bu da sabretmeyi gerektiriyor. Sanat merkezimizde kursiyerlerimize bunu öncelikle anlatıyoruz. Ebru, insanlara sabırlı olmayı öğretiyor. Sabredebilen, ortaya daha özgün ürünler koyabiliyor” diye konuştu.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri