'Rencide oluyoruz'

Bazı kimliği belirsiz şahıslar son günlerde kapı kapı dolaşarak engelliler adına para topluyor veya dergi satıyor. Engelli temsilcileri ise vatandaşların engellileri istismar ederek para toplayanlara itimat etmemesini istedi

Hemen her alanda vatandaşın parasını hiç etmek için engel tanımayan dolandırıcılar, şimdi de engellileri kullanıyor. Engelliler üzerinden duygu istismarı yapan dolandırıcılar, farklı yöntemlerle dileniyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kapı kapı dolaşıp engelliler adına para topladıklarını iddia edenlerin sayısı da arttı. Bu şahıslar para toplamak için köylere bile gidiyor. Engelliler üzerinden kolay yoldan para kazanmak isteyen bazı şahıslar da şehir dışından geliyor. Para toplamak için türlü yöntemler kullanan dolandırıcılar, "Engelliler adına dergi satıyorum. Sizde bir dergi alın, engellilere cihaz alacağım, sizin de katkınız olsun" şeklinde ifadeler kullanıyor. Bu şahıslar engelliler üzerinden binlerce lira kazanıyor. Bu durum vatandaşı ve engellileri rahatsız ediyor. Engelli dernekleri bu konuda çok şikayet alıyor. Yetkilileri göreve çağıran engelli temsilcileri ise rencide olduklarını belirterek, vatandaşların bu şahıslara itibar etmemesini istedi.

KÖYLERDE ARPA VE BUĞDAY İSTİYORLAR

Bazı kimliği belirsiz şahısların engelliler üzerinden para kazandığını belirten Görme Engelliler Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, engellilerin dilenmeye ihtiyaçları olmadığını ifade ederek, halkı dolandırıcılara karşı uyardı. Özağan, "Her Ramazan ayında art niyetli şahıslar ortaya çıkıyor ve engelliler adına para topluyor. Duygu sömürüsü yapıyorlar. Bazıları bu işi meslek edindi. Para toplayanların bir kısmı da şehir dışından geldi. Kapı kapı dolaşıyorlar. Köylere kadar gidiyorlar. Şehirde para, köylerde ise buğday veya arpa istiyorlar. Parklarda oturanlardan engelliler adına para istiyorlar. Kimi engelli çocuklara yiyecek alacağını, kimi engelli kadına protez veya cihaz alacağını söylüyor. Bu durum bizi rencide ediyor" dedi.

DOLANDIRICILAR EV VE ARSA ALIYORLAR

Engelliler adına para toplayanların büyük kazanç elde ettiğini de belirten Özağan, dolandırıcıların engelliler üzerinden ev, araba ve arsa aldığını söyledi. Maneviyatın güçlü olduğu Ramazan ayında engellilerin adını kullanarak para toplayan şahıslara inanılmamasını isteyen Özağan, "Engellilerin para toplamaya ihtiyacı yok. Devlet, belediyeler, kaymakamlıklar ve hayır kuruluşları engellilere fazlasıyla destek oluyor. Sağlıkta Sosyal Güvenlik Kurumu her ihtiyacı karşılıyor. Engelliye evde bakanlara bile maaş veriliyor. Çalışan engelliler bile var. Dolayısıyla para toplamaya ihtiyacımız yok. Emniyet güçlerini ve belediyeleri göreve çağırıyorum. Vatandaşlar da bu tür şahısları gördüğünde polise haber versin" şeklinde konuştu.

LÜTFEN ENGELLİLERİ KULLANMAYIN

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı da, Ramazan'ın gelmesiyle birlikte istismarcıların sayısında ciddi bir artışın olduğunu belirtti. Mıhçı, şunları söyledi: "Engelliye yardım ediyoruz söylemleriyle duygu sömürüsü yapıyorlar. Şehir merkezinde emniyet ve zabıta olduğu için bazıları köylere yöneliyor. Bazı köylerde 'Engellilere tekerlekli sandalye aldık' diye bir fotoğraf kullanıyorlar. Kimi engelliler için çorap sattığını, kimi mendil sattığını, kimi de dergi sattığını söylüyor. Bu şahısların tamamı kendi çıkarına çalışıyor. Halkımız itibar etmesin. Birileri engelli camiasını rencide ediyor. Bizim dilenmeye, para toplamaya ihtiyacımız yok. Lütfen engellileri kullanmayın. Bu durum bizi üzüyor. Bu şahıslarla karşılaşanlar köyde jandarmaya, şehirde ise polis ve zabıtaya haber versin."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri