Renault’nun Faslısını Karsan kaptı

Karsan, Renault ile niyet anlaşması imzaladı. Dacia’nın yeni hafif ticari modeli Karsan tarafından geliştirilip, yılda 20 bin adet üretilecek. Jan Nahum, “Türkiye için önemli bir gelişme” dedi

Kıraça Holding şirketlerinden Karsan, Dacia’nın yeni hafif ticari aracı Dokker’ın yeni bir versiyonunu geliştirmek ve üretmek amacıyla Renault Grubu ile bir niyet mektubu imzaladı. Anlaşma uyarınca dört aylık fizibilite çalışmasının başarıyla sonuçlanması halinde, 2014’te araç Bursa’daki Karsan tesislerinde üretimine başlanacak.

Şirket tarafından dün yapılan açıklamada, Renault Grubu ile Dacia’nın hafif ticari aracı Dokker’ın farklı bir versiyonunun geliştirilmesi ve Türkiye’de üretilmesi konusunda niyet anlaşması imzalandığı, bu çerçevede dört ay sürecek fizibilite çalışmaları başlatılacağı bildirildi. Karsan’ın kardeş kuruluşu Heksagon Mühendislik ve Tasarım A.Ş’nin de yer alacağı projeyle, Dokker’ın tamamen farklı bir versiyonunun geliştirilmesi ve Türkiye’de üretilmesinin hedeflendiği de belirtildi.

Fizibilite çalışmasının olumlu sonuçlanması halinde Renault ile Karsan arasında araç gelişimi ve üretim için kesin anlaşma imzalanacak, ardından da 2014 yılında üretime başlanacak.

‘Uzun zamandır çalışıyoruz’

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Renault Grubu ile işbirliği fırsatlarını uzun süredir araştırdıklarını ve bunun üzerinde çalıştıklarını vurgularken, “Bir işbirliği fırsatı olup olamayacağı konusunda yıllardır süren temaslarımız vardı. Açıkçası nasıl bir fırsat olabileceği konusunu kolluyorduk. Sonuçta Renault Grubu’ndan böyle bir teklif almamız mutluluk verici” dedi.

Araştırmaların çok uzun zamandır devam ettiğini, ancak bugüne kadar somut adım atılamadığını kaydeden Nahum, “Bizim PSA Grubu, Renault Trucks ve Hyundai ile yaptığımız başarılı işbirlikleri ve kazandığımız deneyimler, Renault’nun bu kararında etken oldu” diye konuştu. Nahum, “Söz konusu anlaşmayla Karsan, Dacia’nın özel bir versiyonunu Türkiye’de geliştirip, yine Türkiye’de üretecek. Bu bizim ve Türkiye için de önemli bir gelişme” ifadesini kullandı.

Fizibilite sonuçlarının olumlu çıkması halinde kesin anlaşma imzalanacak. Heksagon tarafından aracın mühendislik çalışmaları gerçekleştirilirken, üretimi de Karsan’ın Bursa’daki fabrikasında gerçekleştirilecek. Nahum, ilk etapta yılda 20 bin adetlik bir üretimin konuşulduğunu söylerken, üretimin büyük bölümünün de uluslararası pazarlara ihraç edileceğinin altını çizdi.

DACIA DOKKER’IN MOTORU DA BURSA’DAN

Dacia’nın yeni hafif ticarisi Dokker, aslen, Fas’ta üretiliyor. Yakında Türkiye’de satışa çıkacak Dokker, beş kişilik bir model. Aracın motorları, büyük ölçüde Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmekte.

Uzun süredir PSA Peugeot Citroen grubuyla işbirliği yapan Karsan, Partner ve Berlingo’nun üretiminin yanı sıra bu modelin uzun versiyonunu üretiyordu. Ayrıca bu araçlar için arka aks geliştirmesi gibi mühindislik çalışmaları da yapmıştı. Devam eden bu işbirliğinin yanı sıra Karsan, Renault Trucks ve İtalyan otobüs firması BredaMenarinibus adına da üretim yapıyor. Şirket, Hyundai Trucks ile üretim anlaşmasını uzatırken, 260 milyon dolarlık yatırımla bu markanın yeni modelinin üretimini de üstlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri