Referan- dum'da gözler Gül'de

Ankara erken yerel seçim için ortaya çıkan referandum krizini aşmanın yollarını arıyor. Gözler şimdi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de...

Yerel seçimlerin 2014'ün mart ayından 27 Ekim 2013'e alınması için yapılan anayasa değişikliği Meclis'te yol kazasına uğradı. Kimsenin beklemediği bir şekilde değişiklik referandum eşiğinde kabul edildi. Ankara şimdi hiç umulmadık bu krizi aşmaya çalışıyor.

CUMHURBAŞKANI NE KARAR VERECEK?

Cuma akşamı kabul edilen değişiklikte şimdi söz sırası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'de. Gül'ün önünde iki seçenek var. Ya değişikliği tekrar görüşülmek üzere Meclis'e iade edecek ya da onaylayacak. Gül iade ederse Meclis bir daha oylayacak. Ancak Cumhurbaşkanı değişikliği onaylarsa Türkiye referanduma gitmeyle karşı karşıya kalacak.

FİRENİN SEBEBİ BÜYÜKŞEHİR YASASI MI?

Ancak erken yerel seçim için referandum hiç gündemde olmayan bir durumdu. Şimdi oylamada yaşanan firenin sebepleri araştırılıyor. Büyükşehir yasasına tepkinin fireye yol açmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Değişikliği destekleyen AK Parti 'den referanduma gidilebileceği yönünde açıklamalar geldi. Ancak CHP ve MHP referandumun gereksiz olduğunu, buna sıcak bakmadıklarını açıkladılar.

Ankara'da şimdi referanduma gitmemenin yolları masaya yatırılıyor. Çünkü hem kışın ortasında referandum sandığına gidilmiş olacak hem de gereksiz yere masraf ortaya çıkacak.

B PLANI: DEĞİŞİKLİK GERİ ÇEKİLECEK

Cumhurbaşkanı Gül'ün anayasa değişikliğini onaylaması durumunda Ankara'da B planı devreye sokulacak. Referandum için yetkinin Yüksek Seçim Kurulu'na geçtiği anda Meclis yeniden toplanıp anayasa değişikliği teklifini geri çekecek. Böylece anayasa değişikliği ortadan kalkmış olacak. Dolayısıyla referanduma da gidilmeyecek.

Şimdi Ankara'da sürpriz olarak ortaya çıkan referandum krizinin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri