Refendum yorumu

Başbakan Erdoğan Bakü dönüşü önemli açıklamalrda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerel seçimlerin öne alınmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesini Bakü dönüşü sıcağı sıcağına değerlendirdi.

Tasarıyı yeniden müzakere edeceklerini kaydeden Erdoğan, ''Benim tabii buradaki kanaatim hemen arkadaşlarımın bir defa muhalefetle anamuhalefet olsun diğer muhalefet olsun, hemen görüşmeleri yapıp ondan sonra kararımızı vermektir'' dedi.

Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 12. Zirvesi dolayısıyla gittiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki ziyaretlerine ilişkin bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerel seçimlerin öne alınmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiğini belirterek değerlendirmesini ve partisinin yol haritasını sorması üzerine Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Daha yeni geldim. Arkadaşlarımla bu konuyu, hemen bizler, bu akşam olabilir veya yarın sabah olabilir bir müzakere edelim, değerlendirelim. Değerlendirdikten sonra da yarın en geç konuyla ilgili düşüncemizi açıklarız. Burada ikinci bir tur muhalefetle görüşme yapmamız mı gerekiyor, yoksa bir referanduma gitmenin yolu mu aranılır? Bunu bu görüşmeden sonra açıklarsak daha isabetli olur. Ama benim tabii buradaki kanaatim hemen arkadaşlarımın bir defa muhalefetle, anamuhalefet olsun diğer muhalefet olsun, hemen görüşmeleri yapıp ondan sonra kararımızı vermektir.''

Başbakan Erdoğan, ''Bu konuyla ilgili bizim bu sürece yönelik atacağımız adım, kendi hafızamızdan bunu süratle silmek olacaktır. Yeter ki burada anamuhalefet ve diğerleri anlayışlı davransınlar, verdikleri sözlerin arkasında dursunlar. Verdikleri sözlerin arkasında durdukları sürece biz süratle bu işi bitirmeyi arzu ederiz'' diye konuştu.

ATEŞKES ÇAĞRISI FAYDALI OLUR

 

Erdoğan, bir başka soru üzerine de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Bakü'de Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydederek, daha önceden başlayan ve süren görüşmelerin bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanları vasıtasıyla devam ettirilmesine karar verdiklerini aktardı.

Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yer alabileceği bir müzakere sistemi düşünülebileceğini ancak Suudi Arabistan'ın, İran'ın olduğu bir müzakere sistemi içerisinde yer almak istemediği için İran'a üçlü bir sistem önerdiklerini bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz burada üçlü bir sistem önerdik. Bu sistem Türkiye-Mısır-İran böyle bir üçlü olabilir. İkinci sistem Türkiye-Rusya-İran olabilir. Üçüncü bir sistem Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan olabilir. Buralardan alınacak neticeyle bu daha da yaygınlaştırılabilir. Bu yaygınlaştırma neticesinde de neler yapabileceğimizi daha net görebiliriz.

Biliyorsunuz bir Cenevre süreci yaşanmıştır. Bu süreçte Kofi Annan başarısız olduğunu görünce, halbuki olumlu bir adım atılıyor diye beklentiler vardı. Annan buradaki alınan neticenin Beşar Esad tarafından kabul edilmeyişi sonucunda bu işten çekilmeye karar vermiştir. Şimdi ise İbrahimi'nin attığı bir adım var, hiç olmazsa Kurban Bayramı'nda bir ateşkes sağlayalım, bunu temin edelim.

Bugün Sayın Ahmedinejad ile bunu görüştüğümüzde 'Bu isabetli, doğru olur. Biz, bu konuda açıklama yaparız' dediler. Aynı şekilde bizden de Dışişleri Bakanımızdan veya Bakanlığımızdan yapılması ki bunlar eş zamanlı olursa daha da isabetli olur. Hatta hatta buna Mısır, Suudi Arabistan ve Rusya katılabilir. Bölgede bu konuyla birinci derecede ilgili ülkelerin böyle bir çağrıyı yapmasında büyük fayda var dedik. Bu şekilde bu konuyu da aramızda bir ortak destek beyanıyla karara bağladık.

AFYON ŞEHİTLERİ

Afyondaki şehitlerle ilgili olarak alınan karar bilmiyorum ama çıkardığımız yasa bu şehitlerimizi de kapsiyor. Yolda bile bir askerimiz şehit olsa onu da bu kapsama alırız düzenlemeyi bu yönde yaptık.

RİCCARDONE'NİN AÇIKLAMALARI

Müşterek çalışmalar yapabileceğimiz tüm birimlerle bu bilgi paylaşımı devam ettiriyoruz. ABD ile anlık paylaşım halindeyiz. Bin Ladin'in şartları farklı. Birisi evinde yakalanıyor diğeri ise mağarada yaşıyor. Şartları çok farklı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri