‘Refahın adil biçimde paylaşılmasını istiyoruz’

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Konya’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısına, Genel Sekreter Yardımcımız Av. Mehmet Yeşilyurt, HAK-İŞ Konya İl Başkanı ve Konya 2 No’lu Şube Başkanımız Hüseyin Keçeci, Konya 1 No’lu Şube Başkanımız Abdullah Bacaklı, Genel Başkan Danışmanlarımız Mustafa Taştekin ve Aytekin Koç, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Konya Şube Başkanları, işyeri sendika temsilcilerimiz, komitelerimizin başkan ve yardımcıları ile basın mensupları katıldı.

Türkiye'nin ekonomik büyümesine rağmen emekçilerin bu büyümeden yeterince pay alamadığını ifade eden Arslan, 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolardan 13 bin dolara, 2024 yılında ise 15 bin dolara çıkarmasının beklendiğini ifade etti. Arslan, bu büyümenin çalışanlara yansımadığını söyledi. HAK-İŞ olarak, emekçilerin haklarını savunmak için mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Arslan, "Bu ülkenin büyümesinden emekçiler de hak ettikleri payı almalı. Türkiye'nin geleceği, ekonomik adaletin sağlanmasına bağlıdır" dedi.

ÇALIŞANLARIN MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY AZALIYOR

OECD ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılan kıyaslamalara dikkat çeken Arslan, "OECD ülkelerinde çalışanların milli gelirden aldığı pay yüzde 50'ye yakınken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 60-65 seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 25’e düşmüş durumda” ifadelerini kullandı. Arslan, Türkiye’deki vergi sisteminin adaletsizliğine de dikkat çekerek, "Ne yazık ki, çok kazanan az, az kazanan ise çok vergi ödüyor. Çalışanlar, yıl boyunca elde ettikleri gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sini vergi olarak geri ödüyor. Bunun yanı sıra, toplumun büyük kesimleri dolaylı vergilerle daha da yük altına giriyor. Vergi gelirlerinin yüzde 66’sı dolaylı vergilerden oluşuyor. Ancak servet sahibi olanlar ya hiç vergi ödemiyor ya da çok az ödüyor" şeklinde konuştu.

SOSYAL BİR RESTORASYON GEREKLİ

Arslan, gelir adaletsizliği ve yüksek enflasyonun Türkiye’nin sosyal barışı için tehdit oluşturduğunu da belirterek, "Gelir dağılımındaki bu uçurum, Türkiye demokrasisi ve sosyal dayanışması için büyük bir tehlikedir. Ülkemizin sosyal bir restorasyona ihtiyacı var. Vergi sisteminden asgari ücret politikalarına, emeklilikten çalışanların haklarına kadar her alanda adil ve sürdürülebilir reformlar yapılmalıdır. Biz emekçiler olarak üzerimize düşen fedakarlığı yapmaya hazırız. Ancak bu büyümeden herkesin hak ettiği payı alması için adaletli bir sistem kurulmalıdır" dedi.

Arslan, refahın adil paylaşımı ve vergi sistemindeki adaletsizliklerin çözülmesinin, Türkiye’nin sosyal barışı ve dayanışması için hayati önemde olduğunu da dile getirerek, “Çalışanlar gelir dağılımından yeterli payı alamıyor. Refahın adil paylaşımı, yalnızca ekonomik bir gereklilik değil, aynı zamanda toplumsal barışın korunması için de vazgeçilmezdir. Türkiye’nin vergi sistemi, daha fazla kazananın daha az, az kazananın daha fazla vergi ödediği bir yapıya dönüşmüş durumda. Bu durum sürdürülebilir değil. Acilen adil bir vergi modeli inşa edilmeli. Verginin adil dağılımı, ekonomik ve toplumsal dengeler için elzemdir. Toplanan vergiler, toplumun geniş kesimlerine hizmet edecek şekilde adil bir şekilde kullanılmalıdır” diye konuştu.

VERGİ SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, emeklilik sisteminin de Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunlardan biri olduğunu da belirterek, “Mevcut emeklilik sistemi adaletsizlikler içeriyor ve yüksek enflasyon nedeniyle emekli maaşları giderek eriyor. Son yıllarda emekli maaşları asgari ücretin altında kalmaya başladı. 2016’ya kadar emeklilerimiz, asgari ücretin üzerinde maaş alıyordu. Ancak son 8 yılda, emeklilik maaşları asgari ücretin gerisinde kaldı. Bu tablo kabul edilemez. Ayrıca, emeklilik sisteminin aylık bağlama kriterlerinin, daha fazla prim ödeyen ve sistemde daha uzun süre kalan kişilerin maaşlarının daha düşük olmasına yol açtı. 2024 yılında emekli olan bir kişi, 2025 yılında emekli olan bir kişiden yüzde 35 daha yüksek maaş alacak. Böyle bir çarpıklık hiçbir sistemde kabul edilemez. Emeklilik sisteminin adil bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri