Reel sektöre dört koldan destek

Küresel krizde Türkiye ekonomisinin gösterdiği başarının mimarları olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik desteklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor
Türkiye ekonomisinin bel kemiği olarak gösterilen küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik desteklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Toplam işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lere KOSGEB'in yanında çok sayıda kuruluş, finansmanın yanı sıra ihracat, vergi ve proje desteği veriyor. Teşvik yasası ve yurtdışından sağlanan fonlar ile reel sektöre Ar-Ge, yatırım ve işletme alanlarında katkı sağlanıyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) gelecek yıl için kesenin ağzını açmayı planlarken, reel sektöre Avrupa Birliği (AB) fonlarından da kaynak bulunması hedefleniyor. KOSGEB'in 'Devlet Teşvik ve Destekler Rehberi' çalışmasına göre kamu kuruluşları, teşvik kanunları ve fonlar aracılığı ile dört koldan Türkiye'deki işletmelere destek sağlanıyor. Sağlanan destek programlarının sayısı yirmiden fazla.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın girişimcilere ve işletmelere yönelik araştırma geliştirme (Ar-Ge) destek programları bulunuyor. Hibe kredinin yanı sıra vergiden muaflık ve atık su bedeli alınmaması gibi kolaylıklar sağlanıyor. Reel sektöre yönelik en fazla destek sağlayan kamu kuruluşlarından biri de Ekonomi Bakanlığı. Yerli ve yabancı yatırımları desteklemek amacıyla bakanlık tarafından indirimli verginin yanı sıra yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği katkısı veriliyor. Ekonomi Bakanlığı yurtiçinde imalat sanayii ve muhtelif üretim kollarında faaliyette bulunan işletmeler ile bunların ürünlerinin pazarlamasını yapan Türkiye'de yerleşik firma ve kuruluşlara ihracat desteği de veriyor.

İhracatı destekleyen bir diğer kuruluş ise Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank). Eximbank, yatırımın yanı sıra firmaların ihracatlarını geliştirmesi için kaynak sağlıyor. Reel sektöre destek sağlayan bir başka kamu kuruluşu ise TÜBİTAK. TÜBİTAK'ın yatırım, Ar-Ge ve işletme desteği bulunuyor. Amaç yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve teknolojik problemlerin çözümlenmesi, yenilikleri desteklemek; özendirmek. Hedef kitlesi KOBİ'ler olan kurumların başında Kredi Garanti Fonu geliyor. Fon, KOBİ'lere kefalet sağlayarak yatırımcıların ve işletmelerin finansman ihtiyaçlarında banka kredisi kullanmalarının önünü açıyor.

En fazla destek programı KOSGEB'den

Reel sektörü destekleyen kurumların başında KOSGEB geliyor. KOSGEB yatırım, Ar-Ge, ihracat ile esnaf ve sanatkârlara yönelik farklı programlarda destek fırsatı sunuyor. Kurumun sağladığı kolaylıklar arasında faiz desteğinin yanı sıra fuar, tanıtım, nitelikli istihdam, eğitim ve danışmanlık alanlarında KOBİ'lere finansman imkânı sağlanıyor. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için işletmelerin İdare'nin veri tabanında kayıtlı bulunmaları gerekiyor. Türkiye İş Kurumu ise SGK prim teşviklerinin yanı sıra istihdamın artırılmasına yönelik işletmelere mesleki eğitim katkısı sağlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı eğitim yatırımlarına Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyeti sağlarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm alanındaki yatırımları elektrik, havagazı ve su ücretleri konusunda teşvik sağlıyor. Yabancı personel çalıştırılmasının yanı sıra haberleşme desteğinde de bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise enerji verimliliğine katkı sağlanması amacıyla yatırım ve işletme desteği sağlıyor. Hedef enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması.

Reel sektöre kim, hangi desteği sağlıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Ar-Ge alanında vergiden muafiyet ve atık su bedeli alınmaması desteği sağlıyor.

Ekonomi Bakanlığı: Yerli ve yabancı yatırımları teşvik etmek amacıyla vergi istisnası, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteğinde bulunuyor.

Eximbank: Pazarlama ve yurtdışında mağaza açılması gibi işletmelere ihracat kredi desteği sağlıyor.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı: Ar-Ge, işletme ve yatırım alanlarında destek veriyor. Destek miktarı programa göre değişiyor.

Kredi Garanti Fonu: Yatırım ve işletme alanında reel sektöre kredi kefaleti konusunda katkı sağlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Enerji verimliliği alanında firmalara yatırım ve işletmeye yönelik 500 bin liraya kadar kaynak sağlıyor.

KOSGEB: İşletme, Ar-Ge ile esnaf ve sanatkârlara yönelik çok sayıda destek programı bulunuyor. Faizlerin yanı sıra proje, eğitim, danışmanlık ve istihdam alanında işletmelere destek sağlanıyor.

Türkiye İş Kurumu: İstihdamın artırılmasına yönelik SGK prim teşviki ile kurs programı imkânı sunuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı: Eğitim alanındaki yatırımlara Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyeti imkânı sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Turizm sektörüne yönelik yatırım ve işletmelere destek sağlanıyor. Teşvikler arasında elektrik ve su ücretlerinin yanı sıra haberleşme ve çalışanlara yönelik kolaylıklar bulunuyor.

TESKOMB: Şirketlere yatırım ve işletme teşviklerinin yanı sıra esnaf ve sanatkâra uygun faiz oranlarında kredi desteği sunuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Ar-Ge ve yatırım alanlarında hem bireysel hem de işletme olarak farklı destek programları bulunuyor. Hayvancılık kredisi, faiz indirimli tarımsal kredi ve alan bazlı tarımsal destekler bunlardan birkaçı.

Avrupa Birliği Fonları: Ar-Ge, yatırım ve işletme alanlarında hibe destek programları ile bazı teşviklerde bulunuyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri