Reel Kesim Güven Endeki 0,7 Puan Geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi, 2014 Ekim ayında Eylül ayına göre 0,7 puan azalarak 106,9 seviyesine geriledi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Ekim ayı ‘İktisadi Yönelim 2014 Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi(RKGE)‘ sonuçlarını açıkladı....

Reel Kesim Güven Endeksi, 2014 Ekim ayında Eylül ayına göre 0,7 puan azalarak 106,9 seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Ekim ayı ‘İktisadi Yönelim 2014 Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi(RKGE)‘ sonuçlarını açıkladı.

Verilere göre 2014 RKGE Eylül ayına oranla 0,7 puan azalarak 106,9 seviyesinde gerçekleşti. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi, azalış yönünde etkilendi.

Mevsimden arındırılmış, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre, 2,1 puan artarak 110,1 puan seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10, 8, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,0’a gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,2’ye yükseldi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. Gelecek 3 aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehin olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre bir miktar zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibari ile yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya bakıldığında, 0,1 puan artarak yüzde 9,1 oldu.

Ankete katılanların yüzde 45, 4’ü üretimleri kıyaslayan faktör bulunmadığını belirtirken , yüzde 21,2’si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu da sırasıyla hammadde, ekipman yetersizliği, işgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar, diğer faktörler izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurtiçi piyasalarda artış yönlü değerlendirmelerin bir miktar güçlendiği görüldü. AB dışındaki yurtdışı piyasalarda, artış yönlü değerlendirmelerin azalış bildirenler lehine döndüğü; AB dışındaki yurtdışı piyasalarda ise azalış yönlü değerlendirmelerin zayıfladığı gözlendi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri