Türk Bilimsel Eczacılığı’nın 172. yıldönümü olan 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, ilaç kullanımındaki sorunlara değindi. Sağlığın yeniden tesisinde tartışmasız bir öneme sahip olan ilacın uzmanı olan eczacıların dünyanın her yerinde sağlık alanının bir profesyoneli olarak hizmet sunduğunu söyleyen Tevfik Göçer, 172 yıldır eczacıların halk sağlığı için çalıştığını söyledi.
İLACINIZI AKILCI KULLANIN
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda topluma belirli mesajlar vermek istediklerini dile getiren Tevfik Göçer, “Bugün sağlık hakkını kullanmamızı belirleyen sağlık politikaları, tasarruf üzerine kurulmuştur. Tasarruf için ise bir yandan ilaç ve tedaviye ilişkin süregiden kısıtlamalar konurken, diğer yandan bu alan devletin görevi olmaktan çıkartılmakta, alanın piyasaya terk edilmesinin işareti olabilecek önelmiş gelişmeler yaşanmaktadır. Biz eczacılar için de ilaçta tasarruf son derece önemli bir konudur. Ancak bizler ilaçta tasarrufun gerçekten sağlanmasının ilaca erişim hakkını kısıtlayarak ya da ilaç alanını piyasalaştırarak değil, akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle doktorun yönlendirmesi olmadan, eczacıya danışmadan başlatılan tedavilerin yarar getirmeyeceğini vurguluyoruz. Önemsiz gibi görünen sağlık sorunları söz konusu olsa dahi, tedavinin kişiye özgü olduğu unutulmamalıdır” dedi.
HER İLAÇ AYNI ZAMANDA BİR ZEHİRDİR
İlacın tavsiye ile değil, ancak profesyonellerin yönlendirilmesi ile kullanılması gerektiğini vurgulayan Göçer, “Her ilaç aynı zamanda bir zehirdir. Bu nedenle ister bitkisel, ister kimyasal kökenli olsun ilaç ancak sağlık profesyonellerinin yönlendirmesi ile alınan bir üründür. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan bir tanesi de antibiyotiklerdir. Ülkemizde antibiyotikler halen en çok tüketilen ilaç gruplarının başında yer almaktadır. Bu durum antibiyotik direnci konusunda ülkemizin büyük bir tehdit altında olduğunu göstermektedir. Diğer yandan ilaç politikalarının global bütçeye dayandırılması, yani hangi ilaç tüketilirse tüketilsin, hükümetin ilaca aynı miktarda para ödüyor olması, akılcı olmayan antibiyotik kullanımını tetikleyen, hastalarımız açısından ise diğer ilaçlara erişimini kısıtlayan bir engel olmaktadır” ifadelerini kullandı.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ BÜYÜK TEHLİKE
Bugün başta birçok hastalığın tedavisinin ilaçlar sayesinde yapılabildiğine işaret eden Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, “Birçok kanser türü dahi zamanında ve doğru tedaviler ile ölümcül olmaktan çıkmaktadır. Bunlar yüz güldüren gelişmelerdir. Ancak ilacın yaygınlığı, beraberinde yeni sağlık sorunlarını da getirmektedir. Bu sağlık sorunlarından en önemlisi de antibiyotik direncidir. Ölümcül sayılabilecek birçok hastalık antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir hale gelmiştir. Fakat antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı, antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Gerekmediği halde antibiyotik reçete edilmesi, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik kullanımına başlanmasının gecikmesi, antibiyotik dozunun o hasta için gerekli olandan daha az ya da daha çok olması, antibiyotik tedavisinin süresinin çok uzun veya kısa olması gibi durumlar akılcı olmayan kullanımlara örnektir. Akılcı ilaç kullanımında ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkaracaktır” diye konuştu. Antibiyotiklerin akılcı kullanılmadığı durumda vücuttaki bakterilerin direnç kazanmasına neden olacağına değinen Göçer, “Sağlık ışığımız olan antibiyotikleri bilinçli kullanalım, sağlığımızdan olmayalım” diyerek sözlerini tamamladı.
RASİM ATALAY