Recai Berber: Sulama İşinde Özel Sektörü Yatırım Yapabilir Hale Getirmeliyiz

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Recai Berber, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerine barajlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Barajlar yapıldıktan sonra sulama...

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Recai Berber, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerine barajlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Barajlar yapıldıktan sonra sulama ihalelerinin yapıldığını kaydeden Berber, “Birçok alanda yap işlet devret modeli ile birçok proje yaptık. Havalimanları, limanlar yap işlet devret modeli ile yapıldı. Ayrıca yurtlar hastaneler yapıldı. Ama sulama işini yapamıyoruz. Bu konuda mutlaka sulama işinde de kamu özel işbirliğini geliştirmemiz lazım. İşin hızlı ve ekonomik olmasını istiyorsak bu alanda özel sektörü yatırım yapabilir hale getirmemiz yazım. Bir yandan baraj yapılırken projede yap işlet devret ya da yap kirala modeliyle işletmesini de özel sektörün yapacağı şekilde yapmamızda yarar var.” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu görüşmeler öncesi milletvekilleriyle tokalaştı. Görüşmelere Bakan Eroğlu’nun sunumu ile başlandı. Bakan Eroğlu’nun sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi.

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Recai Berber, barajlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye genelinde çok ciddi gölet ve baraj yapıldığını belirten Berber, “Akhisar’daki Gördük barajı aynı zamanda havzanın içme suyu için programda olan bir baraj. 100 kilometre ötedeki İzmir’e Gördek barajından içme suyu götürdünüz teşekkürler. Manisa’nın da ileri ki yıllarda içme suyuna ihtiyacı olacak. Gördük barajından da hem sulama hem de içme suyu olduğu için bu yıl ya da önümüzdeki yıl programa alınmasını arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Barajlar yapıldıktan sonra sulama ihalelerinin yapıldığını kaydeden Berber, “Bütçenizin imkanları çerçevesinde bir an önce barajları tamamlamaya çalışıyorsunuz. Sulama yatırımları da ciddi yatırımlar. Sadece Gördes barajı sulama alanı için 100 milyonda fazla yatırım yapacaksınız. Birçok alanda yap işlet devret modeli ile birçok proje yaptık. Havalimanları, limanlar yap işlet devret modeli ile yapıldı. Ayrıca yurtlar hastaneler yapıldı. Ama sulama işini yapamıyoruz. Bu konuda mutlaka sulama işinde de kamu özel işbirliğini geliştirmemiz lazım. İşin hızlı ve ekonomik olmasını istiyorsak bu alanda özel sektörü yatırım yapabilir hala getirmemiz yazım. Aksi takdirde sizin bütçeniz çerçevesinde bugün Gördes barajı tamamlandı İzmir’e içme suyu verdi 2 yıl oldu ama biz hala şuanda suyu Gölmarmara ovası ve Akhisar ovasına veremiyoruz. Niye sulama yatırımları bitecek 3-5 yıl sonra tamamlanacak, bunun yerine bir yandan baraj yapılırken projede yap işlet devret ya da yap kirala modeliyle işletmesini de özel sektörün yapacağı şekilde yapmamızda yarar var. Bu yatırımların geri dönüş hızını artırır. Çünkü barajı yapıyoruz her şeyini yapıyoruz sulama yatırımlarının gecikmesi nedeniyle bütçelerin kısıtlı olması nedeniyle bu işe özel sektörün yatırım yapmasını sağlamalıyız. Özellikle yeni yapılanlar için değil eskiler yenilenmesi lazım.” açıklamasında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri