Rant kaygımız yok

Mevlana Müzesi çalışmalarına hız verilirken, Konya Müzesi'nin temelleri 2016 yılında atılacak. İl Milli Eğitim'e Gazi Lisesi'nin bahçesinde bir hizmet binası yaptırılacak. Fetih, Ahmet Özcan ve Kışla Caddesi'nin kesiştiği noktaya cami yapılacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehrin farklı noktalarında bulunan tarihi eserler ve kültürel projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tarihi yapıların restorasyonu işinin hayli zor olduğunu belirten Akyürek, ecdad yadigarlarına sahip çıktıklarını söyledi. Binlerce tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini, tarihi yapıların restorasyon çalışmalarının ise hızla devam ettiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin dünya çapında ses getirecek restorasyon projelerine imza attığını aktaran Akyürek, Bedesten Projesi'ne büyük bir ödülün verildiğini aktardı.

TARİHİ YAPILARI MAHVEDERLER

Anıtlar Kurulu ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen Akyürek, "Anıtlar Kurulu'nun yapısıyla ilgili sıkıntılar var. Çok sayıda şikayet geliyor. Anıtlar Kurulu olmasa Türkiye'deki tarihi yapılar mahvedilecek. Bir denetim, bir vize, bir vesayet gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarda onu gördüm. Her belediye başkanı ve her yönetici kendi kafasına göre tarihi yapılara bir şekil vermek istiyor. Dolayısıyla tarihi eserlerin ve kalıntıların korunması noktasında ciddi bir denetime ihtiyaç var. Sadece 'hayır' diyen bir bakış açısı olmadıktan sonra denetimleri faydalı buluyorum. Mesela Beşyol Alt Geçidi'nin ve yeraltı yolunun açılmasından yanayım. Ama izin alamamıştık. Etrafta 'çok eser var' diye kuruldan izin çıkmadı" diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİME YENİ BİNA YAPILACAK

Konevi Meydanı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası ile ilgili bilgi veren Akyürek, "Meydanın yerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası vardı. Arsa Meram Belediyesi'ne aitti. Belediye burada bir iş merkezi yapmak istiyorduk. Belediyeye buradan ne bekliyorsunuz diye sorduk. Belediye 20-25 milyon bekliyoruz dedi. Belediyeye o para tutarında malzeme verdik ve arsayı satın aldık. Burası zaten yoğun bir bölge. İş merkezi burayı boğardı. 800 araçlık bir otopark inşa ettik. Resmi açılışını tam yapmadık. Milli Eğitim'in binasını da devraldık. Gazi Lisesi'nin yan tarafındaki binalar da kalkacak. Meydanın yanına, Gazi Lisesi mimarına uygun bir bina yapıp Milli Eğitim'e teslim edeceğiz. Meydandaki trafo merkezlerini de yapacağımız yeni binanın altına alacağız. Meydan daha güzel bir görünüme kavuşacak. Belediyelerin yaptıkları eleştirilir. Konya belediyeleri özel bir mantıkla çalışıyor. Bunda halkın, basının ve kanaat önderlerinin yönlendirilmesi de etkili. Ciddi paralar harcayarak bu meydanı halkın hizmetine sunduk. Eski Adliye arsası, şimdiki Şehir Meydanı 100 milyon değerinde bir alan. Şehir Meydanı ve Kültürpark şehre nefes aldırdı" sözlerini kullandı.

GÖRKEMLİ BİR CAMİ YAPILACAK

Rant kaygısıyla hareket etmediklerinin altını çizen Akyürek, Akçeşme Mahallesi'ndeki bozuk yapıları kaldırdıklarını, tarihi mekanlar inşa edeceklerini söyledi. Akyürek, sözlerine şöyle devam etti: "10 bin kişilik spor ve kongre merkezinin bulunduğu noktada kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Kamulaştırmanın yüzde 90'ı tamamlandı. Bölgenin bir kültür caddesi olabilmesi için görüntü kirliliği oluşturan yapıları kaldırıyoruz. Yapıların çoğunu yıktık. Az kaldı. Kongre merkezinin yanında güzel bir meydan oluşuyor. Fetih, Ahmet Özcan ve Kışla Caddesi'nin kesiştiği noktada görkemli bir cami yapacağız. Orada bir ustalar camine de imza atmış olacağız. Cami ustaları, bütün hünerlerini orada gösterecek. Hattatlar, minare ustaları hünerlerini sergileyecek. Emeği geçenlerin ismi cami künyesinde yer alacak."

KONYA MÜZESİ 2016'DA YAPILACAK

Aynı zamanda Mevlana Kültür Merkezi'nin sağ tarafında da kamulaştırma çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Akyürek, "Bölgede bulunan Büyükşehir Belediyesi'ne ait petrol bile kaldırıldı. Oradaki yapıların kamulaştırılma çalışmaları devam ediyor. Bölgeyi kültür caddesine dönüştüreceğiz. Konya Müzesi'ni de bu cadde üzerinde inşa edeceğiz. İnşallah 2016 yılında müzenin çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.

MEVLANA MÜZESİ İNŞA EDİLECEK

Mevlana Müzesi ile ilgili projenin de onaylandığını aktaran Akyürek, şunları söyledi: "Mevlana Türbesi'nin kuzey cephesinde, o mimariye uygun bir müze yapacağız. Türbenin haziresi diyebileceğimiz bir alan. İslam Kültür Merkezi de kısa süre içerisinde devam edecek. Kalan alanı ise otopark yapacağız. Orada bir Endülüs Parki projesimiz ve Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi projemiz de var. Kahve müzesi gibi bir dizi proje önerisi de var. Projeleri değerlendiriyoruz. Konya'da tarihe saygı anlamında, eserlerin korunması anlamında farklı bir süreç yaşıyoruz. Belediye ve kurumlarımız tarihi eser noktasında çok hassas. Kurumlar birlikte hareket ediyor" şeklinde konuştu.

BUĞDAY PAZARI PROJESİ ÖNEMLİ

Cami restorasyonlarına da değinen Akyürek, "Camiler ve Din Görevliler Haftası'nda belediye olarak demeç vermek yerine yaptığımız icraatları dile getiriyoruz. Hacıveyis Camii'nden, Tahir Paşa Camii'ne, Akkise Merkez Camii'nden Sultan Selim Camii'ye kadar birçok caminin restorasyonunu gerçekleştirdik. Eski Buğday Pazarı Projesi'ni yakında tanıtacağız. Önemli bir proje. Bölgenin çehresini değiştirecek. Tamamlanan projelerin yanı sıra devam eden çok sayıda proje var. Hanlar ve medrese onarımları sürüyor. Sadece merkezde değil birçok ilçede onarım çalışmaları sürüyor. Birçok yıkıntı haldeki binaya can verdik. Bir sürü talibi çıkıyor. Binalar kültürel ve ekonomik noktada şehre katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri