Rampalı Çarşı’da yüzler gülmüyor

Konya’da kitapseverlerin vazgeçilmez adresi olan Rampalı Çarşı’da, fiyatların artması nedeniyle alışveriş trafiği azaldı. NÜVE Kitapevi Sahibi İsmail Çalışkan, “Kitap okumayan bir toplum, esarete mahkûmdur” dedi 

Konya'da kitabın kalbinin attığı Rampalı Çarşı’da en çok satan kitaplar belli oldu. Son günlerin en popüler kitapları arasında ‘Karantina’ ve ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar’ kitapları yer alıyor. Kitapseverler daha çok tarihi, siyasi ve kültürel kitaplara ilgi gösteriyor. Yazar Beyza Alkoç ‘Karantina’ ve Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı’nın ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar’ kitapları son dönemlerde kitapseverlerin en çok ilgi gösterdiği kitapların başında geliyor. Zam furyasının vurmadığı sektör kalmadığı gibi kitap sektörünü de etkiledi. Rampalı Çarşıda gençlerin ilgi odağı olması gerekirken son zamlardan sonra kitap okunma oranı düşüşe geçti. 

FİYATLAR 4 KAT ARTTI

NÜVE Kitapevi Sahibi İsmail Çalışkan, son zamlardan sonra Rampalı Çarşı'nın sinek avladığını belirterek, fiyat artışının insanları kitap almamaya yönelttiğini söyledi. Çalışkan, “Zamlar yüzünden insanların ihtiyacı olan kitaplar, ihtiyaç listesinden çıkmış durumda. Zaten çok az okuyan vardı. Artık tamamen yok.  Roman türleri daha çok okunuyor. İhsan Oktay Anar gibi yazarların romanlarını da satılıyor. Bizler muhalif kitapeviyiz. Kitap ayrımı yapmadan her eseri okuyucuya ulaştırıyoruz. Ekonomik sorunlar olduğu için okurların kitaplara ulaşmada sorun yaşıyor. İnsanların alacağı eserlerin fiyatlarını öğrendikten sonra almadan gidiyorlar.  Kitap okumayan bir toplum esarete mahkûmdur. Şu anda bu zamanlarda Rampalı Çarşı’nın dolu olması gerekiyordu. 38 yıldır bu sektördeyim ilk defa böyle Kasım ayı gördüm. Genel anlamda bütün sektörler belli düzeye, enflasyona kurban gittiyse, kitap sektörü de o şekilde kurban gitti. Çarşıya öğleden sonra bile gelinse bakıldığında yine çok az kişi görürsünüz. Test kitapları ayı bir sektör, öğrenciler onu başarılı olmak için almak zorundalar. Ama onu bile artık ikinci el alıyorlar. Onlar bile çok pahalı. Şu anda test kitapları 50 liradan başlıyor 120 liraya kadar çıkmakta. Yayınevine göre değişkenlik gösteriyor. Genel anlamda bakıldığında, bu sezon geçen sezonlara göre daha kötü. Fiyatların en az 4 kat artması, okuyucu kaybetmemize neden oldu. Roman türleri okunuyor olması güzel ama bunların bile ikinci elleri artık gündeme geldi” ifadelerini kullandı. 

ÖĞRENCİLERE KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜ KAZANDIRILMALI

Eğitim sistemindeki sorunlardan dolayı öğrencilere kitap okuma kültürünün kazandırılamadığını söyleyen Çalışkan, “İnsanlarımızın kitap okumama sebepleri ekonomik ve en önemlisi kitap okuma alışkanlıklarının olmaması. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri çok az kitap okuyorlar. Bu öğrencilerin haftalık en az 1 veya 2 kitap okumaları gerekir. Okul idarecilerimiz, öğretmenlerimiz ve aileler kitap okuma konusunda öğrencilere bunu kazandırmalıdır. Yayınevlerinin de kitap fiyatlarında indirim yapmaları kitap satışlarını, okunmasında artış yapacaktır. Kitap maliyetleri çok az olmasına rağmen yayınevleri fiyatları yüksek tutuyorlar. Bu da kitap satımına olumsuz yansıyor. Kitap fiyatları yüksek olduğu için korsan kitapçılık da artıyor. Orijinal kitap fiyatları uygun ücrete olsa insanlar korsan kitaplara ilgi göstermez” diye konuştu. 

ALİ GÖZEN 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri