Ramazan’ı Hüzünlü Geçiren Bosna, Gerçek Bayramları Bekliyor

Bosna-Hersek, bu yıl Ramazan ayına hüzünle girdi. Srebrenitsa soykırımının yıl dönümünde kimlikleri tespit edilen 409 şehidin kalıntıları defnedildi.

Bosna-Hersek, bu yıl Ramazan ayına hüzünle girdi. Srebrenitsa soykırımının yıl dönümünde kimlikleri tespit edilen 409 şehidin kalıntıları defnedildi. Birkaç gün sonra da Priyedor katliamından sonra kimlikleri son bir yıl içinde tespit edilebilen 49 şehit için gözyaşı döküldü.

Bosna Savaşı’nın acısını hâlâ iliklerine kadar hisseden Boşnaklar, hüzünle başladıkları Ramazan’da Kur’an-ı Kerim’i nazil olduğu gibi hüzünle okudular. Kadın, erkek ve çocuklar başkent Saraybosna’nın yanı sıra Travnik, Zenitsa, Mostar, Gorazde, Visoko gibi şehirlerdeki onlarca camide mukabele yaptı. Camilerde birlikte iftar yapıldı ve teravih namazları eda edildi. Son 10 günde ise camiler ve tekkelerde itikaf ibadeti yerine getirildi.

Bosna-Hersek’e bağlı Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti Banya Luka’da ise Ferhadiye Camii’nde 20 yıl sonra ilk kez ezan okundu ve namaz kılındı. Banya Lukalı müftü Edhem Çamciç Efendi, buradan sürgün edilen Boşnaklara "Güzel Banya Luka'ya dönsünler, burada komşularımızla huzur içerisinde birlikte yaşayalım." mesajı verdi. Bosna genelindeki vaazlarda da eski düşmanlıkların artık sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı. Boşnakların katliamdan kaçarak terk ettikleri topraklarına dönmesini teşvik eden TİKA ise çiftçiler için tohum ve zirai araç desteğini sürdürdü.

Travnik şehrindeki Renkli Cami’de Kur’an tilavet eden Hafız İbranoviç Cemail, savaş günlerini geride bıraktıklarını ama dünyanın farklı bölgelerinde çatışma bölgelerindeki Müslümanlar için dua etmeyi unutmadıklarını söyledi.

Bu arada başkent Saraybosna'da bu yıl Ramazan’da kitap fuarlarının ikincisi düzenlendi. Dini ve kültürel programlar yapıldı. Kitap standında görevli Semra, 'Sevdalinka' olarak adlandırılan şarkıları konu alan 'Boşnakların Sevdası' adlı kitabın bu yıl çok satıldığını söyledi. Hikmet Yayınevi standında ise Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kaleme aldığı Sonsuz Nur adlı eserin tercümesinin kısa zamanda 7. baskıyı yaptığını ve büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.

Savaşın acıları ve sonrasındaki dönemin sıkıntılarına rağmen yüzlerinden tebessümü eksik etmeyen Boşnaklar, bayramı böyle karşıladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri