11 ayın sultanı Ramazan'ın yaz mevsimine denk gelmesi beslenmenin önemini artırıyor. Havaların sıcak olmasıyla beraber 17 saate varan oruç süresi “sağlıklı bir ibadet”i ön plana çıkarıyor. Ramazan'da beslenmenin önemine dikkat çeken Büyükşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Atilla Zeyrek, vatandaşta “Ramazan' da kilo alır mıyım?” korkusunun sardığını söyledi. Ramazanda günlerin uzun olması ve 17 saat aç kalmaya bağlı olarak metabolizmanın zayıfladığını belirten Zeyrek, “Ramazan öncesinde öğün sıklığımızı azaltarak metabolizmamızı Ramazan'a hazırlamakta fayda var. Burada önemli nokta aç kalmanın yavaşlattığı metabolizmamızın fazla üzerine gitmeden yağa hızlı dönüşen besinlerden kaçınarak beslenmenin asıl olduğudur” dedi.
İFTARDA NASIL BESLENMELİ?
İftarın 1-2 hurma, zeytin ve bir bardak ılık suyla açılmasını tavsiye eden Zeyrek, “Unutmayın soğuk su mide basıncını artırır ve boş mide ağrıya yol açabilir. Ardından 1 kase çorba ile devam ediyoruz. Çorba midede hacim kaplar ve doygunluğu sağlar. Yağlı, baharatlı ve hazır çorbalardan kaçınmakta fayda var tercihen sebze çorbaları gibi posalı çorbalar tüketebilirsiniz. Az yağlı ve bol domatesli sebze yemeklerini haşlayarak, kavurmadan yemek ve esmer pirinç, bulgur ve kepekli makarna tok tutucu özellikteler. Kan şekeriniz yavaş yavaş yükseldiği için ve doygunluğunuzu oluşturduğumuzdan 'Ramazanda da yemek yenmiyor, sadece çorba yetiyor' dediğinizi duyar gibi oldum sanki” diye konuştu.
HAZIMSIZLIK YAŞIYORUM?
Ramazan'da hızlı ve aşırı yemek yemek, rahat bir sindirimi engellediğini kaydeden Zeyrek, “Dolayısıyla sakin olmalı kan şekerimizin yavaş yavaş yükselmesini beklemeliyiz. İftardan 45 dakika sonra yarım saatlik orta tempo yürüyüş mide hareketlerinizi hızlandırır hazmı kolaylaştırır. İftarı takiben bir buçuk iki saat sonra ara öğününüzü mutlaka almalı, kan şekerimizi düzenleyen 1-2 bardak ayran ya da süt içebilirsiniz. Yanında 1 avuç badem,ceviz ya da leblebi yiyebilirsiniz. Tatlı da tüketebilirsiniz ama hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine ramazanın gülü güllaç, sütlaç ya da keşkül gibi süt tatlılarını tercih etmelisiniz. Büyük bir tabak meyve yiyebiliriz. Asitli içecekler, meşsrubatlar ve meyve sularından uzak durmalıyız. Şekersiz Türk kahvesi ve maden suyu tüketebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
SAHURA KALKMALI MIYIM?
Bildiğiniz gibi sahur orucun sünnetidir ki rahmetin yağdığı bu vakitte uyumak dinimizce de pek uygun değildir. Asıl amaç son saatte bir şeyler yiyip vücudumuzu güçlendirmektir. Fizyolojik olarak ta gün içerisinde kan şekerimizin düzenlenmesi, baş ağrılarımız ve halsizliğimizin de oluşmaması için mutlaka sahura kalkmalı ve beslenmeliyiz. Kızartma ve baharatlı yiyecekler midemizi aşırı uyarabilir hem de uykunuzdan olabilirsiniz. Ne kadar yerseniz yiyin öğleden önce acıkacağınızı da unutmayın. Sıkı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Süt ve yoğurt hatta haşlanmış yumurta tok kalmanızı sağlar. Serinletici özelliği nedeniyle kurubaklagil yiyebilir özellikle de nane tüketebilirsiniz. Sahur yapar yapmaz uyumak sakıncalıdır en 45 dakika kadar beklemek daha faydalı olacaktır.
SU TÜKETİMİM NASIL OLMALI?
Havaların sıcak olduğu aylara denk gelmesi nedeniyle su tüketiminin çok önemli olduğunu hatırlatan Zeyrek, Ramazan'da su ihtiyacının günde en az 2-2,5 litre civarında olması gerektiğini söyledi. İftarı açarken ve yemek esnasında en fazla 1-2 bardak su içilmesini öneren Zeyrek, “Geriye kalan zamanda ise eksik kalan sıvı ihtiyacımızı su tüketiminin yanı sıra, az şekerli meyve kompostoları, taze sıkılmış meyve suları, özellikle günde 1 tane maden suyu ve kavun karpuz gibi sulu meyveler ile de karşılayabiliriz. Aşırı tuzlu yemek gün içerisinde susuzluğunuzu artıracaktır” dedi.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com