Ramazanda reklamlar mercek altında

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ramazanda Reklam Kurulunun aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara yönelik gerçekleştirdiği denetimlerin etkin şekilde devam edeceğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Ramazanda Reklam Kurulunun aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara yönelik gerçekleştirdiği denetimler etkin şekilde devam edecek. Ramazan süresince dükkan, büfe, mağaza, alışveriş merkezleri ve depolar ile hal ve pazar yerlerindeki denetimler de artacak" dedi.

Yazıcı, vatandaşların ramazan süresince yapacakları alışverişlerde mağdur olmamaları için aldıklarını önlemler hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ramazanda firmaların gıda ürünlerine ilişkin televizyon reklamlarının artabileceğine ve bunların bazılarının vatandaşları "yanıltıcı" içerikte olabileceğine işaret eden Yazıcı, Bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulunun "aldatıcı ve yanıltıcı" reklamlara yönelik gerçekleştirdiği denetimlere etkin şekilde devam edeceğini bildirdi.

Dükkan, büfe, mağaza, alışveriş merkezleri ve depolar ile hal ve pazar yerlerindeki denetimleri arttıracaklarına dikkati çeken Yazıcı, buralarda satılan her türlü mala ilişkin fiyat listelerinin Bakanlık müfettişleri, ticaret il müdürlükleri ve belediyelerce görevlendirilen personel tarafından denetleneceğini kaydetti.

"Bilinçli Tüketici, Basiretli Tacir" düşüncesini şiar edinen bir ekonomik ortamının sağlanabilmesi için tüketicilerin, tavsiyeleri dikkate almasının büyük önem taşıdığına işaret eden Yazıcı, "Bu süreçte, alışverişin tüm taraflarının sahip olduğu haklar ve üzerine düşen yükümlülükler konusunda farkındalığa sahip olması, tüketicilerimize daha güvenilir ve kolay bir alışveriş ortamı sağlarken, üreticilerimizi de ekonomik olarak daha ileri düzeye taşıyacak" değerlendirmesinde bulundu.

- Ayıplı mal ve hizmetler

Yazıcı, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince ayıplı mal veya hizmetle karşılaşan tüketicilerin, öncelikle o mal veya hizmeti satın aldığı yere başvurması gerektiğini belirterek, "Tüketici, mağduriyetinin giderilmesini istemeli. Bu durumlarda tüketiciler, malın ayıpsız misliyle değişimini ya da hizmetin yeniden görülmesini isteyebilecekleri gibi, ücretsiz onarımını, ayıp oranında bedel indirimini ya da iadesini de içeren sözleşmeden dönme hakkını da talep edebilir. Ancak tüketici, bu seçimlik haklarından yalnızca birini tercih edebilecek" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, ilgili firma tarafından talepleri yerine getirilmeyen tüketicilerin, karşılaştıkları sorunların ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla tüketici sorunları hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvuruda bulunabileceğini ifade etti.

Tüketici sorunları hakem heyetlerine aktarılan şikayetlerin, inceleme ve değerlendirme aşamalarının internet üzerinden takip edilebileceğini belirten Yazıcı, "Sonuçlarının sorgulanmasını sağlamak amacıyla açılmış Tüketici Bilgi Sistemine (TÜBİS), www.tuketici.gov.tr adresinden tüketicilerimiz şikayetlerini iletebilmektedir" ifadesini kullandı.

-  "Ahilik felsefesine bağlı kalınmalı"

Ahi Evran-ı Veli'nin felsefesinde sömürüye, haksız rekabet ve kazanca, ahlaki olmayan her türlü davranışa karşı çıkıldığını vurgulayan Yazıcı, "ticaret hayatında günümüz ahisinin temel görevinin en kaliteli mal ve hizmeti tüketiciye sunmak olduğunu" söyledi.

Yazıcı, "Tüm esnaflarımızın Ahilik felsefesine her zaman olduğu gibi bu mübarek ayda da sıkı sıkıya bağlı kalacağına yürekten inanmaktayım. Böylelikle toplumsal huzur ve refaha yönelik ahlaki ilkelerin toplumun geneline yayılmasında büyük rolü olan esnafımızın, ramazanın manevi atmosferinin alışveriş eliyle sosyal hayata da tesir etmesinde büyük katkısı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri