Ramazan'da kitap okuma oranı artıyor

Türkiye’de okuma oranlarının her yıl giderek arttığı gözlemlenirken, Konya'da da hem okuma hem de Halk Kütüphanelerini kullanma oranı yükseldi.

Türkiye'de kişi başına düşen kitap okuma sayısı 7,3 olarak hesaplandı. Ramazan'da da kitap okuma oranın arttığı öğrenildi. Son 10 yıl içinde Türkiye'de yayıncılık sektörü sürekli olarak büyüyor, hem üretilen kitap adedinde hem de kitap çeşidinde hem de okur sayısında artış yaşanıyor. Konya'nın kitap merkezi olan Rampalı Çarşı'da da kitap satışlarında ciddi bir oran yaşanıyor. İl Halk Kütüphanesi de Türkiye'nin en önde gelen kütüphanelerinden biri haline geldiği düşünülüyor.

AĞIRLIK DERS KİTAPLARINDA

Rampalı Çarşı esnaflarından Muammer Görle, “Geçen yıl Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin açıkladığına göre dünya yayıncılık sektöründe 12. sıradayız, yayınlanan kitap çeşidinde ise dünya sıralamasında 11. sıradayız. Bu durum, hangi açıdan baktığınıza göre iyi veya yetersiz olarak değerlendirilebilir. Çünkü üretilen kitaplar daha çok ders kitapları yani edebiyat ve kültür yayınlarının payı henüz yeterli değil. Avrupa ve ABD'ye baktığınızda ağırlıklı olarak 60 yaş üstü dediğimiz kesim kitap okurken, Türkiye'de 7-14 yaş grubu kitap okuyor. Zaten Türkiye'de ve Konya'da çocuk kitapları yayıncılığında da göze çarpan bir şekilde büyüme ve gelişme var. Tabii okurun fiyattan çok içeriğe baktığını da söyleyebiliriz” dedi.

KİTAPÇILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR

Görle, özellikle gençlerin Ramazan'ın gelmesiyle birlikte kitap okuma oranını artırdığını söyledi. Orucun etkisiyle birlikte gençlerin gün içerisinde çok fazla dışarıya çıkamadığını belirten Görle, "Bu da gençlerin kitaba yönelmesini sağlıyor. Aynı zamanda LYS gibi sınavların tamamlanması gençlerin roman ağırlıklı kitaplara ilgi duymasını sağlıyor. Son yıllarda gençler kitaplara olan ilgisini artırdı. Biz kitapçılar da okuma oranını yükselmesinden gayet memnunuz. Kitap satışı ile kitap okuma oranını kıyaslamak bize net bir veri vermez. Çünkü bir kişi kitabı alıyor. Eğer kitabı çok sevdiyse diğer arkadaşlarına da öneriyor. Bu sayede bir kitabı çok sayıda kişi okumuş oluyor” dedi.

Türkiye'ye damgasını vuran Ahmet Sever'in  “Abdullah Gül ile 12 yıl” adlı kitabı ise en çok satanlar arasına girdi. 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri