Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, Ramazan'da biyolojik saatleri değişen ve gün boyu aç kalan insanın, hoşgörünün hakim olduğu ayda adeta "strese uyumu" öğrendiğini bildirdi.
Aydın, orucun ruhsal yönden güçlü bir ibadet olduğunu söyledi. Kişinin ruhsal donanımını sağlayan ibadet olan orucun, içinde yer aldığı Ramazan kelimesinin "kiri pası eriten, mikrobik şeyleri öldüren" anlamı taşıdığını ifade eden Aydın, orucun insanın manevi ve ruhsal bozukluklarının giderilmesini sağlayan önemli bir ibadet olduğuna dikkati çekti.g
Ramazan ayına hem bireysel hem toplumsal tarafıyla bakmak gerektiğini vurgulayan Aydın, "İnsan açken daha farklı düşünür. Bundan dolayı Ramazan, insanı eğiten, daha mantıklı, duygulu düşünmeye sevk eden bir ay" dedi.
Manevi atmosferin en üst seviyelere çıktığı ayda herkesin kendisine çeki düzen verdiğini anlatan Aydın, şunları kaydetti:
"İnsanlar arasındaki karşılıklı ilişkiler sağlamlaşıyor. Herkes birbirine saygılı davranıyor. Bu ayın manevi havasıyla insanlar birbirlerine karşı anlayışlı ve saygılı oluyor. İnsanlar aslında en büyük hastalıklardan olan stresle baş etmeyi öğreniyor. Ramazan'da biyolojik saatleri değişen ve gün boyu aç kalan insan, hoşgörünün hakim olduğu ayda adeta strese uyumu öğreniyor. Lüzumsuz tartışmalara, kavgaya girmekten devamlı kaçınan oruçlu kişi, neyle karşılaşırsa karşılaşsın gerilimi düşürmeye çalışıyor. Oruç, insanı yüceltiyor"
Aydın, zengin ile fakirin bir araya geldiği Ramazan ayında gösterişli iftarlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak, "Ramazan, yemenin kontrol edildiği zamandır. Bedensel ve ruhsal olarak birikim sağlama zamanıdır. Görkemli iftarlar, insanları farklı düşüncelere sevk etmekte, birliği ve beraberliği zedeleyebilmektedir" diye konuştu.