Ramazan sofrası kurmak lüks olacak!

Artan fiyatlar vatandaşın cebini zorlamaya devam ederken, Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde gerek ekonomik sıkıntılardan ötürü gerekse hava şartlarından ötürü çarşı ve pazarda durgunluk yaşanıyor 

Artan pahalılık ve her alanda görülen zam vatandaşları zor duruma düşürüyor. Mart ayında olunmasına karşın hava şartlarının olumsuz olması da vatandaşların çarşıya çıkmamasında önemli bir etken oluyor. Bunun yanında artan pahalılık ve zamlar da çarşı ve pazarı durgun hale getirdi. Melike Hatun Çarşısı Esnaflarından Kasap Batuhan Balcı, et fiyatlarının son dönemlerde aşırı arttığını, artan yem fiyatlarının ete yansıdığını ve kırmızı etin kilosunun 100 lirayı aştığını kaydederken; vatandaşın alım gücündeki düşüşe de vurgu yaptı. Ramazan ayı öncesi çarşıda geçen yıla oranla ciddi bir durgunluk olduğuna işaret eden Aziziye Camii çevresi esnaflarından Muammer Ay ise, “Bu yıl Ramazan ayı için alışverişe çıkan vatandaşları çok göremiyoruz. Geçen yıla oranla ciddi bir durgunluk var. Hurma için konuşursak fiyatlar da geçen yıla göre arttı” ifadelerini kullandı. 

FİYATLARIN ARTIŞININ RAMAZANLA ALAKASI YOK

Son dönemlerde genel bir fiyat artışının olduğuna değinen fakat bu artışın Ramazan ayının gelişi ile bir ilgisi olmadığına vurgu yapan Kasap Batuhan Balcı, “Et fiyatları son dönemlerde aşırı arttı. Artan yem fiyatları doğrudan et fiyatlarını etkiliyor. Kırmızı etin kilosu bugün 100 lirayı aşmış durumda. Maliyetler her geçen gün biraz daha artıyor. Dana kıyma bugün 110 lira. Kuşbaşı desen 120 lira. Kıymanın fiyatı bu gidişle 150 lirayı görecek gibi. Fiyatlar bu saatten sonra düşmez. Genel bir fiyat artışı var. Fakat bu artışın Ramazan ayının gelişi ile pek bir alakası yok. Zira yem fiyatlarının fazla oluşu yeni bir sıkıntı değil” ifadelerini kullandı. Eskiden kırmızı et alamayanların tavuk aldığını belirten ama bugün tavuk fiyatlarının da artışta olduğunun altını çizen Balcı, “Eskiden kırmızı et fiyatı yükseldiğinde millet tavuk alırdı. Şimdi insanlar tavuk da alamıyor. Tavuk fiyatları da kırmızı etle yarışır oldu. Bugün piliçin kilosu 30 lirayı aştı” dedi. 

HURMA FİYATLARI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 50 ARTTI

İftar sofralarının vazgeçilmezi hurmalar da fiyat artışlarından etkilenen ürünler oldu. Geçen yıl 40 liradan satılan Mebrum hurmanın bu yıl 60 liradan satıldığına değinen Esnaf Muammer Ay, şunları kaydetti: “Artan fiyatlar hurmaya da yansıdı. Fiyatlar her geçen gün artıyor. Ramazan ayı için özel olarak getirdiğimiz hurmalar bu yıl daha pahalı. En çok tercih edilen mebrum hurmayı geçen yıl 40 liradan satarken bu yıl 60 liradan satıyoruz. Tabi hurmaların çeşidine göre fiyatlar da değişiyor. 25 liradan 100 liraya kadar hurma var. En ucuz hurma Bağdat hurması. Medine hurması ise en pahalı hurma türü. Fiyat artışları bir yana bu yıl çarşıda durgunluk da görüyoruz. Bu yıl Ramazan ayı için alışverişe çıkan vatandaşları çok göremiyoruz. Geçen yıla oranla ciddi bir durgunluk var. Havaların soğuk olması da etkili olabilir fakat fiyatların pahalı olması da vatandaşı alışverişe indirmiyor.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri