Ramazan sigarayı bırakmak için fırsat

Sigara kullanımı son zamanlarda çocuk ve gençlerde artış gösterdi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Ramazan ayı sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat” dedi

Birçok alanda sigarayla etkin mücadele gösteren ve sigara kullanımını azaltmaya yönelik geliştirdiği projelerle bilinen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, sigara bağımlılarını kurtarmak için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Ramazan ayında bu ayda sigara bırakmanın daha kolay olduğunu anlatırız. Kaldı ki Ramazan ayı dediğimiz gibi sigarayı bırakmak için bir fırsat. Sabahtan akşama kadar zaten sigara içmiyorsun kardeşim. Ne güzel. Bunu işte güzel bir duruma çevirmek lazım. Ramazan ayında sigarayla aramıza elle tutulur bir mesafe koymalıyız. Öyle ki ben inanıyorum bu ay içinde birçok insanımız sigarayı bırakacak. Hele bu dönem bu sayı daha da artacak. Çünkü bu dönem sigara fiyatlarının da fazlaca arttığı bir dönem” diye konuştu.

Ramazan ayının sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Kadir Dikici, “Ramazan ayı malum Müslümanlar için birçok kötü halden, iyi halle geçmek için büyük bir fırsat. Bu pencereden bakarsak iyilikler hep ramazan ayında daha da ön plana çıkıyor. Ramazan bereketini bu şekilde her birimiz algılayabiliyoruz. Bu bereketle birlikte sigarayı bırakmak için de Ramazan ayı gerçekten büyük fırsat. Nasıl ki bazı insanlar bazı günahlarından tövbe ederler, temizlenirler. Ramazan ayı da bu anlamda önemli bir fırsat. Zaten sabahtan akşama kadar oruç tutan tiryakiler sigara içmiyorsa, sabredebiliyorsa demek ki bunu başarabiliyor. Akşam da sigarayı, sigara içmeyi hatırladığı vakitte o dakika ve saatlerde farklı işler bulabilmeli. Mesela teravihe giderek de sigaradan uzak durabilir. İşte çay, kahve gibi şeyleri bir aile içinde güzel bir ortamda tüketen bir kimsenin de aklına sigara gelmez kişinin aklına. Yani Ramazan bu açıdan çok önemli fırsat” dedi.

YEREL YÖNETİMLER KONUYA EL ATMALI

Sigara ile olan mücadelede belediyelerin de çalışmaları yapmalarının gerekli olduğunun altını çizen Dikici, şunları kaydetti: “Belediyelerimizin sosyal sorumluluk adına bu konuyu işlemeleri lazım. Her kurum gerekli çalışmaları yapmalı fakat özellikle belediyelerimiz bu konu ile alakalı çalışma yapmak zorunda. Sigara içmek, insanda ölümcül bir tahribat bırakır. Korona için başlatılan mücadele sigara için çok daha önce başlatılmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanı her fırsatta sigarayı bırakın derken, belediyelerden bu konuda tek kelime bir ifade yok. Belediyelerin de kampanyalar yapması gerekir. Belediye başkanlarımızı sigara ile mücadelemize davet ediyoruz.”

Toplumda birçok insanın sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini belirten Dikici, sözlerini şöyle tamamladı: “Stresliyiz sigara, sevinçliyiz sigara… Bu işte bir yanlışlık var. Mutlu olduğunuzda da sigara içiyorsunuz, üzüldüğünüzde de sigara içiyorsunuz. Bu konuda bir gariplik var. Bunun yanında memleketini seven insan, çevresini seven insan bu konuyu masaya yatırmalı. Bu bir bulaşıcı hastalık gibi. Sigara içmek nasıl bulaşıcıysa sigarayı bırakmak da toplumsal bir bulaşıcı hastalık gibidir. Yani sigarayı bırakanların sayısı artsa inanın birçok insanın sigara bırakma cesaretinin de arttığını göreceğiz. Ama maalesef sosyal sorumluluk projelerinde sigara konusu hiç işlenilmiyor bile. Bu memleket için, insanlık için bu güzelim doğa ve tabiat için eğer gerçekten samimi bir el uzanırsa insanlar bilinçlenir. Şu da var ki ölüm oranlarını görüyoruz. Sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle günde üç yüz elli, dört yüz tane insan ölüyor bu memlekette. Bu tabloya kör sağır ve dilsiz bakıyoruz şu anda. Artık kalp krizi o kadar çok artmaya başladı ki. Bunun sebebi sigaradır. Pasif içicilik diye bir şey de var. İktidarın bu konuda güzel bir adımı da oldu. İnsana değer vermenin adıydı kapalı alanlarda sigarayı yasaklamak.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri