Ramazan ayının vazgeçilmezi oldu

Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte karpuz tüketimi oldukça arttı. Ancak birçok vatandaş iyi bir karpuzun özelliklerini yanlış bildiği için kelek karpuzu alıp evine gidiyor

Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte iftar-sahur arası sıvı gıdaların tüketilmesi büyük önem arz ediyor. Vatandaşlar, Ramazan’dan önce raf ömrü uzun olan gıdaların alışverişini tamamlamasına rağmen raf ömrü kısa olan meyve ve sebzeleri günlük ya da haftalık alıyor. Uzmanlar, vatandaşın oruçlu olduğu için dalgın ve halsiz olabileceğini bunun da sahtekarları harekete geçirdiğini söyledi. Alışverişin güvenilir ve devamlı alışveriş yapılan yerlerden yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, sebze ve meyve alırken dikkat edilmesi  gereken hususların olduğunu söyledi. Pazarcılar ise, vatandaşların sıcağın altında alışverişe çıkmak zorunda kaldığını bundan dolayı alışveriş yaparken yorgun düşebileceklerini belirterek, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken, bazı kalpazanların oyununa geliyor. Özellikle, çıkarcılar vatandaşların aklına girerek çürük ve işe yaramaz sebze ve meyveleri poşetleri hızlı bir şekilde dolduruyor. Pazarcılar olarak biz, vatandaşların oruçluyken alışverişlerini dikkat etmeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.

TÜKETİCİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRUYOR
Vatandaşların eve geldiğinde en çok hayal kırıklığına uğratan ise karpuz oluyor. Birçok vatandaş karpuzun seçmesini bilmediği için içi boş ya da kelek karpuzu alıyor. Vatandaşlar, karpuz alırken okşamaktan tıklamaya kadar bir çok yanlış yöntem kullanıyor.  Muhacir Pazarı esnaflarından hüsrev Uslu, karpuz seçiminin önemli olduğuna vurgu yaparak, en iyi karpuz seçimini gazetemizle paylaştı. Karpuzun üzerindeki birbirine paralel olan çizgilerin net ve hafif açık sarı olması gerektiğini işaret eden Uslu, “Bu karpuz seçimindeki en önemli hususlardan biridir.  Çizgiler soluk, mat ve dar ise bu karpuzun içi boştur. Karpuzun yüzde 92’sini su oluşturduğu için karpuzu elimize aldığımızda boyutuna göre ağırlığı olması gerekiyor. Eğer küçük bir karpuz boyutuna göre ağır ise bu karpuz çürümeye başlamıştır. Aynı şekilde büyük bir karpuz hafifse o karpuzun içi de boştur. Karpuzun hafif parlak olması gerekiyor ama bazı karpuzcular görünümü güzel olsun diye karpuz suyu ile karpuzun dışını siliyor. Şekerli olduğu için de karpuz parlıyor. Bunun için karpuzu elimize aldığımızda karpuz yapışkan olmamalı ve elimizden güzelce kaymalıdır” diye konuştu.

'BEN BİLİRİM' DİYE HATAYA DÜŞÜYORLAR
Karpuzun iyi olup olmadığını vurarak da anlamanın mümkün olduğunu işaret eden Uslu, karpuza vurulduğunda karpuza tutan elin titremesi gerektiğini söyledi. Kötü bir karpuza vurulduğunda sadece ses çıkacağını ve titremenin olmayacağını kaydeden Uslu, “İyi bir karpuza vurulduğunda ise karpuzun tamamı titreyecektir ve tutan elimizde bunu hissetmemiz mümkündür. Vatandaşlar, karpuza vurmayı alışkanlık haline getirdiği için eline alıp vurmaktadırlar. Sesi iyi çıkarsa hemen bu deyip alıyorlar ama eve gidince hayal kırıklığına uğruyorlar. Bu şekilde karpuz seçimi olmaz. Özellikle bu sorunu büyük marketlerde yaşıyorlar. Erkekler ‘Ben bilirim’ düşüncesiyle hemen karpuza el atıyor ve kelek karpuzu alıp gidiyor. Bizler vatandaşların güvendikleri pazarcılardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde iftar ve sahurda damak tadına uyan bir karpuz yiyebilmektedirler” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri