Ramazan ayı deyince hiç şüphesiz oruç ibadeti bizleri karşılamakta. Her ibadet muhakkak temiz bir inancın ve sağlam bir düşüncenin yansıması, tezahür etmesidir. Ramazan ayı oruç tutmanın Müslümanlara farz olduğu Kameri ayların dokuzuncusudur.
**
Rahmet bereket ve mağfiret dolu en faziletli aydır. Kur’an-ı Kerim, bazı ayetlerin de vurguladığı gibi Ramazan ayında nazil olmuş ve Kadir Gecesi bu aydadır. Hz. İmam Ali (a.s) Ramazan ayının 21. günü şehit olmuştur.
**
Bu sebeple bu ay Şialar nezdinde daha da önem kazanmıştır. Bu ayın en önemli ibadetleri şunlardır. Oruç tutmak, Kur’an tilavet etmek, Kadir gecelerini ihya etmek (geceyi uyumadan ibadetle geçirmek), dua, istiğfar, iftar (yemeği) vermek, yoksullara yardımda bulunmak. Bu ay, Müslümanlar arasında özel bir konum ve saygınlığa sahiptir. Bu ay ibadet ayıdır. Müminler Ramazan Ayının manevi bereket ve güzelliklerinden daha fazla istifade etmek için Recep ve Şaban aylarında manevi hazırlıklara başlamaktadırlar.
**
Allah'a ibadet etmek ve İslam'ın farzlarından birini yerine getirmek amacıyla Ramazan aylarında sabahtan akşama kadar yeme, içme, cinsel ilişki ve benzeri dünya zevklerinden kendini alıkoyma ibadeti olan oruç, yalnızca belli insanlara farzdır Ramazan orucu, kendisinde şu beş şart bulunan kimseye farzdır: 1: Müslüman olması. 2: Dinen mükellef olması. 3: Oruç tutmaya güç yetirmesi. 4; Mukim olması (yolcu olmaması). 5: Oruç tutmamaya engel olan hiçbir şeyin olmaması. “Ey iman edenler! Allah’a (CC) karşı gelmekten sakınmanız için oruç; sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.” (Bakara-183)
**
“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.”
**
(Bakara-184) “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah (CC) sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı (CC) tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakara-185) Hayırlı Cumalar…