Ramazan ayı rahmetiyle geldi

11 ayın sultanı Ramazan dün akşam kılınan teravih namazıyla başladı.

11 ayın sultanı Ramazan dün akşam kılınan teravih namazıyla başladı. İlk sahur sonrası müminler oruçlarına niyet etti.

Konya'da oruç tutma süresi 17 saati aşacak
İslam âleminin kutsal ayı, 11 ayın sultanı Ramazan, dün akşam kılınan ilk teravih namazıyla başladı. Vatandaşlar camilere akın etti. Havaların sıcak olması nedeniyle Sultan Selim Camii'ne koşan Konyalı'lar, Mevlana Meydanı'nda açık havada  teravih namazlarını Enderun usulü eda ettiler. Bazı camilerde teravih sonrası hayırseverler ikram yaptılar. Gece yarısından sonra yapılan ilk sahur sonrası müminler ilk Ramazan oruçlarına niyet etti. Ramazan orucu, bu yıl miladi takvime göre 28 Haziran-27 Temmuz tarihleri arasında tutulacak. Yaz dönemine denk gelen Ramazanda, oruçlu geçen süre 17 saati aşacak. Ramazan ayında bu yıl ilk sahur Konya  için saat 03.33'de bitti. Bu akşam eda edilecek ilk iftar saati ise 20:25. Bu yılki Kadir Gecesi 23 Temmuz'u 24 Temmuz'a bağlayan gece yaşanacak. Konya  için bayram namazı 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü saat 06:32'de kılınacak. Ramazan Bayramı ise 28, 29 ve 30 Temmuz tarihlerinde kutlanacak.


BELEDİYELERDE RAMAZAN TELAŞI
Ramazan ayında Belediyeler de pek çok etkinik düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan etkinlikleri kapsamında Tarihi Şehir Meydanı’nda Kitap Fuarı açıldı. Ayrıca Konya’nın tüm ilçelerinde de Rahmet Akşamları programları düzenleniyor. Bu yıl 15 ilçede iftar programı yapacak olan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca İl Müftülüğü’ne bağlı yaz eğitim merkezlerinde Kur’an ve dini eğitim alan çocuklara yönelik İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’nde iftar yemeği ve Ramazan etkinlikleri de düzenleyecek. Meram Belediyesi, Ramazan ayına özel programlar tertip etti. İlçenin birçok noktasında düzenlenecek etkinliklerde, yeni bağlanan mahallelerde iftar yemeği verilecek. Programlarda çocukların eğleneceği aktiviteler de yer alacak. TRT Çocuk ekranlarından tanınan çocukların dostu Paytak, programlarda çocuklar ile bir araya gelecek. Etkinliklerde orta oyunu, meddah, illüzyon, ateş şov, tek teker bisiklet şov, Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca ve maskotlar yer alacak. Sanatçı Mustafa Cihat ise 25 Temmuz Cuma  günü  saat 21.30'da 100. Yıl Spor Salonu önünde konser verecek. Karatay Belediyesi 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Karatay'a bağlanan 29 yeni mahalleyi 6 bölgede düzenlenecek iftar programlarıyla bir araya getirecek. İlk iftar programı 1 Temmuz akşamı İsmil mahallesinde yapılacak ve merkezde de ihtiyaç sahibi her ailenin evine sıcak iftar yemeğini birebir ulaştıracak. Selçuklu Belediyesi de çeşitli etkinliklerle Ramazan ayına hazırlandı. “Her Güne Bir Değer” ve “Her Güne Bir İyilik” konseptini içeren “Ramazan İyilik Takvimi” de belediye tarafından çocuklara özel hazırladı.


KİMSE KİMSESİZ KALMASIN
Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, 2014 yılı Ramazan ayı temasını 'Hiç kimse, kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her zaman' olarak belirlediklerini ifade ederek, "Tüm camilerimizde mukabele okunacaktır. Toplam 60 camide hatimle teravih namazı kılınacaktır. İl genelinde 697 camide itikafa girilecek, Ramazan ayı boyunca 2 bin 546 camide mukabele okunacaktır. İlimizdeki 14 camide mahyalar asılacaktır. Ramazan ayı içerisinde her gün 21 camide iftar yemeği verilecektir. Kadir gecesinde 966 camimiz sabaha kadar açık kalacaktır. Ramazan ayı içerisinde 70 camimizde sakalı şerif ziyareti yapılacaktır. Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan Namazgah'ta teravih namazı kılınacak, Sultan Selim Camisi'nde ise geçen sene olduğu gibi bu sene de Enderun usulü Cumhur Müezzinliği ile Teravih namazı kılınacaktır" dedi.


ESNAF SAHURA KADAR AÇIK
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, yaptığı açıklamada iş yerlerinin Ramazan ayında sahur vaktine kadar açık olacağını kaydetti. Karamercan, “KONESOB olarak 27 Haziran 2014 tarihi ile 27 Temmuz 2014 tarihleri arası sabah 04.00’e kadar iş yerlerimizin açık bulundurulması için ilçe kaymakamlıkları kanalıyla belediyelerimize gerekli yazılar yazılmış, belediyelerden gerekli izinler alınmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da müşterilerine ahilik geleneğimizi de göz önünde bulundurarak fiyat uygulamasında, gerekse kaliteli üretim ve hizmette gerekli titizliği ve insan sevgisini ön plana alarak davranacaklarına yürekten inanıyorum” dedi.


FIRINCILAR RAMAZAN'A HAZIR
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça ise, fırıncıların Ramazan'a hazır olduklarını ifade ederek vatandaşları israf konusunda uyardı. Honça, “Vatandaşlarımız oruç olduğu için fırından fazlaca ekmek alıyor. Tavsiyemiz yemek menüsü kontrol edilerek ihtiyaç kadar ekmek alınmasıdır" dedi. Fırıncılar Odası tarafından belirlenen pide fiyatları ise şöyle: "Fırıncı esnafı ekmek gramı ve fiyatı; 250 gram pişmiş tırnaklı ramazan pidesi 80 kuruş. 500 gram pişmiş tırnaklı Ramazan pidesi 1.60 lira. Pideci (mahalle) fırınları 160 gram pişmiş pide 1 lira, 240 gram pişmiş pide 1.50 lira, 320 gram pişmiş pide 2 lira.
HÂLİD ŞEN
 

Hatimle Teravih kıldırılacak camiler

KARATAY
Sultan Selim Camii
Atabey Camii
Karkent Camii
Müsevvit Camii
Uluırmak Nuraniye Camii

MERAM
Akkabak Camii
Harmancık Selbasan Camii
Kapu Camii
Kırkbirevler Hz.Osman Camii
Konevi Camii
Hocalar Camii
Taşköprü Camii
Yüksek İslam Enstitüsü Camii

SELÇUKLU
Dörtyol Fatih Camii
Medrese Camii
Sarı Camii
Akabe Camii
Alaaddin Camii
Bilali Habeşi Camii
Elmas Külliyesi Camii
Hocacihan Zülfikar Camii
İmamı Rabbani Camii
Karaali Camii
Otogar Zeki Altındağ Camii
Selçuklu Merkez Camii
Sille Erenköy Camii
Yörünge Camii
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri