Radyoterapinin etkileri en aza indiriliyor

Kanser hastalarının tedavisi sırasında sağlıklı dokuların radyasyona maruz kalma oranını en aza indiren yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniği uygulamasına başlandığı bildirildi.
Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Koç, yaptığı yazılı açıklamada, yoğun ayarlı radyoterapi tekniğinin, vücuda tek büyük radyasyon ışını göndermek yerine, radyasyonu binlerce ince demete böldüğünü belirtti. Uygulama sayesinde hedef bölgeye yüksek doz, çevredeki sağlıklı dokuya ise düşük doz verildiğine dikkati çeken Koç, bu sayede radyasyonun yan etkilerini en aza indirdiklerinin altını çizdi. 
Radyoterapinin, vücudun herhangi bir yerindeki birçok kanser türünü tedavi etmede en etkin yöntemlerden biri olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti: 
''Tedavide yüksek enerjili x ışınları ve hızlandırılmış parçacıklar (partiküller) kullanılmaktadır. Radyoterapi, hastaların büyük çoğunluğuna vücut dışından uygulanır. Kanser hastalarının yaklaşık üçte ikisi hastalıklarının herhangi bir döneminde farklı amaçlarla radyoterapi almaktadırlar. Bu da hastanın sağlıklı organları açısından değişen oranlarda risk teşkil etmektedir. Yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniğinde bu risk en aza inmektedir. Böylelikle sağlığına kavuşan hastalarda yaşam kalitesi de önemli oranda artmaktadır.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri