Putin'in Türkiye ziyaretinin şifreleri

Rusya, dünya petrol piyasalarındaki önlenemeyen düşüş karşısında çareyi yeni ticaret politikalarına yöneltti. Türkiye ziyareti de bunun bir parçası..

Petrol fiyatları Temmuz ayında 110 dolar civarında iken, o tarihten bu yana yüzde 30 civarında geriledi ve varil fiyatı petrolün türüne göre 67 dolara kadar geriledi.

2008'DEN BERİ EN SERT DÜŞÜŞ

Petrol Pazartesi günkü işlemlerde yaklaşık 2 dolar değer kaybederken, OPEC’in üretimi kısmama kararı sonraki sert düşüşünü devam ettirdi. Hem ABD ham petrolü hem de Brent petrolün varil fiyatı son beş aydır aralıksız olarak değer kaybetti. Uzmanlara göre bu, 2008’deki küresel krizden bu yana görülen en uzun düşüş ivmesi.

ABD ham petrolü 64,54 dolarla Temmuz 2009’dan bu yana, Brent petrol ise 67.82 dolara kadar gerileyerek Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

RUSYA'NIN KAYBI 40 MİLYAR DOLAR

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında "Bu yıl, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 90-100, yaptırımlar nedeniyle 40 milyar dolar kaybettik" demişti.

İRAN VE RUSYA'YA CEZA

Uluslararası finans piyasalarında emtia gurusu bilinen ABD'li yatırımcı Jim Rogers, petrol fiyatlarının enerji gelirlerine ihtiyaç duyan Rusya ve İran'ı cezalandırmak için kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürdü. Rogers,"ABD ve Suudi Arabistan, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bu bazılarını, özellikle Rusya ve İran'ı cezalandırmak için hazırlanmış yapay bir oyun. Bu şekilde istediklerini yaptırabileceklerini düşünüyorlar" dedi.

RUSYA'NIN TÜRKİYE ALTERNATİFİ

Rusya, bir yandan Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizinden sonra uygulmaya soktuğu ambargo, diğer yandan ise ABD-Suudi Arabistan cephesinin Rusya ve İran'a karşı uyguladığı, kısmen de başarılı olduğu petrol politikasının zarara uğradı. Rusya yaklaşık 40 milyar doları bulan bu ekonomik zararı gidermek için Avrupa ve ABD'nin alternatifi olarak Türkiye ile ticareti geliştirmek, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle yeni ticaret yolları arayarak krizden çıkmak istiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri