Putin’den Sisi’ye Teşekkür, Askeri İşbirliği Gelişiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile bir araya geldi. Irak, Suriye ve Gazze dahil Ortadoğu sorunlarının ele alındığı görüşmelerde ikili ilişkiler değerlendirildi. Putin, Arap ülkeleri dışında...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile bir araya geldi. Irak, Suriye ve Gazze dahil Ortadoğu sorunlarının ele alındığı görüşmelerde ikili ilişkiler değerlendirildi. Putin, Arap ülkeleri dışında ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirdiği için Sisi’ye teşekkür etti.

Rusya’nın Mısır’la ilişkilerin gelişmesine önem verdiğini ifade eden Putin, “Davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı seçilmenizin ardından Arap ülkeleri dışında ilk ziyaretinizi ülkemize gerçekleştirmeniz bizleri memnun etti.” dedi.

Putin’in kendisini ilk tebrik eden lider olduğunu ve kendisine yurt dışından ilk davetin de Rusya’dan geldiğini hatırlatan Sisi, “Tüm Mısır halkı bizim Rusya ziyaretimizi takip ediyor. Ülkelerimiz arasında işbirliğinin gelişmesini ümit ediyoruz…” temennisinde bulundu.

Heyetler arası görüşmelerin ardından konuşan Putin, askeri-teknik alanda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın dahil olduğu Gümrük Birliği ile Mısır arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda çalışmalar yapılacak.

Putin, Mısır’ın Rusya’ya yönelik tarım ürünleri ihracatını yüzde 30 artırmak istediğine de dikkat çekti. ABD ve AB’den gıda alımını durduran Moskova, Türkiye dahil diğer ülkelerden ithalatı artıracak.

Rus lider Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile birlikte Soçi kentinde bulunan Laura kayak merkezini gezdi. Kayak merkezini beğendiğini ifade eden Sisi, Mısırlı sporculara antrenman fırsatı verilmesini talep etti. Sisi, Soçi havalimanında hazırlanan askeri teçhizat sergisini de gezdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri