Putin’den 7 Maddelik Plan: Ukrayna’da 5 Eylül’de Barış Sağlanabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk’te 5 Eylül’de yapılacak Temas Grubu görüşmeleri çerçevesinde Doğu Ukrayna’da barışın sağlanabileceğini söyledi.Moğolistan’da temaslarda bulunan Putin basın mensuplarının Ukrayna krizi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk’te 5 Eylül’de yapılacak Temas Grubu görüşmeleri çerçevesinde Doğu Ukrayna’da barışın sağlanabileceğini söyledi.

Moğolistan’da temaslarda bulunan Putin basın mensuplarının Ukrayna krizi ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile yaptığı telefon görüşmesi ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Poroşenko, bugün doğu Ukrayna’da çatışmaları sonlandıracak kalıcı ateşkes ilan etti.

Putin, “Kiev yönetimi ve doğu Ukrayna 5 Eylül’de Minsk’te Temas Grubu ile yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlayacağını umuyorum.” dedi. Minsk’te yapılacak toplantıda Lugansk ve Donetsk milis gücü temsilcilerinin yanı sıra AGİT, Ukrayna ve Rusya’dan da yetkililer bulunacak.

Tarafların Doğu Ukrayna’da akan kanın durdurulması ve istikrarın sağlanması konusunda anlaşma sağlayacaklarını umduğunu kaydeden Putin, “İlk önce Ukrayna ordusunun ve Donetsk-Lugansk halk milis güçlerinin operasyonlarını sonlandırması gerekiyor…” çağrısında bulundu.

Moğolistan’a uçuşu sırasında Ukrayna krizinin çözümü konusunda kendi taslak planını hazırladığını ifade eden Putin, “İkinci konu ise Ukrayna ordu birliklerinin yerleşim yerlerinden belirli bir mesafeye çekilmeli. Yerleşim birimlerine topçu saldırıları ya da diğer müdahale ihtimal dışı kalmalı.” dedi.

Kiev’in Moskova ile ilişkileri geliştirmek için ortaya çıkan yeni fırsatı değerlendirmesini beklediğini vurgulayan Putin, Temas Grubu aracılığı ile doğu Ukrayna’da krizin çözülebileceğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin 7 maddelik barış planında, ateşkesin kontrol edilmesi için bölgede uluslar arası gözlemcilerin yerleştirilmesini öneriyor.

Sivil halka ve yerleşim birimlerine yönelik saldırı uçaklarının kullanılmamasını isteyen Putin, hiçbir ön koşul olmadan tüm zorlu alıkonulan kişilerin değişiminin yapılması organize edilmesi gerekiyor.

Altıncı madde ise insani yardım koridorunun açılması, göçmenlerin bu koridoru kullanması, Donbas ve diğer çatışma yaşanan bölgelere insani yardımların ulaştırılması talep ediliyor. Son olarak ise sosyal ve yaşamsal tüm alt yapıların yeniden inşası ve onarımı için çalışmaların başlatılması ve bunların güvenliğinin sağlanması isteniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri