Putin: Snowden Davetsiz Misafir, Onu Ülkemize Abd Bloke Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CIA eski çalışanı Edward Snowden’in Rusya’ya davetsiz olarak geldiğini, ABD’nin sonraki adımlarını bloke ederek Snowden’in Rusya’da kalmasına neden olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CIA eski çalışanı Edward Snowden’in Rusya’ya davetsiz olarak geldiğini, ABD’nin sonraki adımlarını bloke ederek Snowden’in Rusya’da kalmasına neden olduğunu söyledi.

Leningrag bölgesinde çalışma ziyaretleri çerçevesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, “O ülkemize herhangi bir davet olmadan geldi. Rusya onun kalacağı yer değildi. Diğer ülkelere gitmek üzere transit yolcu olarak geldi. Amerikalı ortaklarımız onun sonraki adımlarını bloke etti.” dedi.

Putin, ABD’nin diğer ülkeleri korkuttuğu için Snowden’in girişine izin vermediklerini, CIA eski çalışanının Rusya’da sıkışıp kaldığını söyledi. Yaşananlarla ilgili, “Bir çeşit hediye, yıl başı hediyesi” değerlendirmesinde bulunan Putin, basın mensuplarının “Snowden’e ne olacak?” sorusuna, “Ben neden bilmeliyim? Bu onun hayatı… Onun kaderi.” değerlendirmesinde bulundu.

Snowden’in mümkün olan en kısa sürede Rusya’yı terk edeceğini kaydeden Putin, “Bu noktada bazı konular askıda kaldı. Bir yere gitmek için ilk fırsatı bulur bulmaz bunu değerlendirecek… Kendisine siyasi sığınma sürecini biliyor. Son açıklamalara bakıldığında pozisyonunu bir miktar değiştirmiş durumda. Ancak durum henüz netlik kazanmadı.” dedi.

Putin, Snowden’e siyasi sığınma hakkı verilmesi ile ilgili şartlarının ABD aleyhine bilgi sızdırmamak olduğunu yineledi. ABD ile önemli ilişkilerinin olduğunu, Snowden’in çalışmalarının bu ilişkilere zarar vermesini istemediklerini kaydeden Rusya lideri, Snowden’in kalıcı olarak başka bir ülkeye gitmek istediğini söyledi.

Moskova Şeremetyova Havaalanı’nda sıkışıp kalan Snowden, önceki gün bir kısım avukat ve insan hakları temsilcileri ile görüşerek çıkış yolu bulmaya çalıştı. Rusya’dan geçici siyasi sığınma talep edeceğini açıklayan Snowden, güvenli bir şekilde Latin Amerika’ya gitmek istiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri