PTT geleceğe güvenle bakıyor

2009 yılını kalite yılı ilan eden PTT (Posta, Telgraf, Telefon), hızlı adımlarla yoluna devam ediyor.
169. yılını kutlayan ve bünyesinde birçok değişiklik yapan PTT, PTT Bank, kargo, APS, havale, efektif işlemler, kişisel pul, tahsilât, e-telgraf, posta çeki gibi birçok işlemi bünyesinde gerçekleştiriyor. Hibrit Mail (Karma Posta), lojistik, gişematik kartı gibi yeni projeler de hazırlayan PTT, kaliteden ödün vermeden geleceğe güvenle bakıyor.

Konya PTT Başmüdürü Hakkı Altuntaş, 169 yıldır PTT teşkilatının durmaksızın hizmet vermeye devam ettiğini aktararak, hizmet verirken de çağın getirdiği yenilikleri sürekli takip ederek, kendisini geliştirdiğini söyledi. 2009 yılını kalite yılı ilan ettiklerini açıklayan Hakkı Altuntaş, bu kapsamda şubelerde fiziki yapılanmanın tamamlandığını, şube binalarının modernize edilerek depreme karşı güçlendirildiğini ve yeni şubelerin açılmaya devam ettiğini belirtti. Altuntaş, sözlerine şöyle devam etti: “PTT kaliteli hizmet yolunda hızla ilerliyor. Bunun için önce PTT Bank’ı oluşturduk. Vatandaşlarımız PTT Bank ile işlemlerini çok kısa bir zamanda halledebilmektedir. Ayrıca nüfus sayımından sonra adreslerin değiştirilmesiyle posta ulaşımında sıkıntılar yaşandı. Bu noktada vatandaşlarımızın da seslerine kulak vererek, personel sayımızı yüzde 70–80 oranında artırdık ve bu sıkıntıyı gidermeye başladık. Postaların hızlı sahiplerine ulaştırmak için tek merkezli dağıtım yerine, Meram, Karatay, Selçuklu ilçelerinde bir dağıtım merkezi kurduk. Böylece hem dağıtımda yoğunluk azaldı hem de vatandaşlarımıza postaları daha ulaştırılmaya başlandı.”
PTT VATANDAŞIN KENDİ KURUMUDUR
Gişe hizmetlerinde emeklilere yönelik birçok kolaylıklar getirdiklerini aktaran Hakkı Altuntaş, belli yaş üstü yaşlılar ve malullerin maaşlarını evlerine götürerek teslim ettiklerini ve şubelerde yaşlı ve malul kişilerin oturması için koltuklar koyduklarını da aktardı. PTT’nin vatandaşların kendi kurumu olduğunu ifade eden Altuntaş, vatandaşların sorunlarına karşı duyarlı olmak gerektiğini ve yapılan çalışmaların tamamının vatandaşların rahatı için yapıldığının altını çizdi. Yapılan çalışmalardan da vatandaşların çok memnun olduğuna dikkat çeken Altuntaş, “Vatandaşların bu memnuniyetini göstermek için İSO 9000 bin kalite belgesi almak için başvuru yaptık. İSO 9000 kalite belgesini genel müdürlük almıştı. Bizde Konya’da kurumsallaşmayı bir adım daha yukarı çıkarmak için, İSO 9000 bin kalite belgesi almaya karar verdik. Kalite belgesini bu yıl içinde almayı planlıyoruz. Aynı zamanda gişe ve dağıtım hizmetlerinde de farklı kalite belgelerini almak için başvurularımızı yaptık. Kalite belgelerinin alınmasıyla hem yaptığımız çalışmalar tescillenmiş hem de PTT’nin kalitesi artmış olacak” dedi.
BİR YIL İÇİNDE 170 BİN KOLİ TAŞINDI
Koli taşımacılıyla başladığı kargo taşımacılığında büyük başarı kaydeden PTT, Temmuz 2008’den Temmuz 2009’a kadar 170 bin paket taşıdı. PTT, Türkiye geneli yüzde 1’le başladığı kargo taşımacılığında, yüzde 50’lere varmayı hedefliyor. Kargo taşımacılığı hakkında da bilgi veren Hakkı Altuntaş şunları kaydetti: “Aylık bin 200 koliyle başladığımız kargo taşımacılığında şunda 43 bini yakaladık. Bu rakamı 2010 yılında 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. PTT şuanda kargo taşımacığında diğer kargo şirketleriyle rekabet edebilecek konuma geldi. Fakat bizim işimiz rekabet değil kaliteli ve hızlı hizmettir.”
GİŞEMATİK UYGULAMASINA GEÇİLİYOR 
Kaliteli hizmet noktasında birçok yeniliği hayata geçiren PTT, vatandaşların işlerini en kısa sürede yapabilmesi için gişematik kartı uygulamasına geçiyor. Böylece vatandaşlar Türkiye’nin her yerinden bu kartlarla işlemlerini daha kolay ve sıra beklemeden gerçekleştirebilecek. Karttan yararlanmak için öncelikle posta çeki hesabının açılması gerektiğini aktaran Altuntaş, “Vatandaşlarımızın açtırdığı bu hesaplar ücretsizdir. Sadece 5 TL kendi hesaplarına para yatırarak, işlemden yararlanabileceklerdir. Hesap açtıran vatandaşların gişe kartları ise 10 gün içinde genel müdürlük tarafından kendilerine gönderilecektir. Böylece vatandaşlar Türkiye’nin her yerinden birçok tahsilatını gişelerden gerçekleştirebilecek, tanıdığı başka bir kişinin botsa çeki hesabına para gönderebilecek. Bu işlemlerin maliyeti ise 1 TL–10 TL arasında değişmektedir. Yine vatandaşlar posta çeki hesaplarını bir banka gibi kullanabilerek, paralarını yatırabilmektedir. Ayrıca ticaretle uğraşan vatandaşlar, göndermiş oldukları kolilerin üzerine ürün fiyatını yazdığı takdirde, biz koliyi teslim ederken ürünün parasını alıp, vatandaşın posta çeki hesabına yatırıyoruz. Her ay ise vatandaşın posta çeki hesap ekstrasını da kendisine gönderiyoruz. Böylece vatandaşlar yorulmadan ticaretlerini güven içinde yapabiliyorlar” diye konuştu.
YENİLİKLERE DEVAM EDİYORUZ
Teknolojik gelişmeler karşısında kendini yenilemeye çalışan kurum, müşteri tabanını korumak için farklı çözümler üretiyor. Ticari mektupların daha hızlı ve etkin bir şekilde dağıtılması için hibrit mail (karma posta) projesini hayata geçiriyor.  Dağıtımda ise en fazla yoğunluğu bankaların müşterilerine yolladığı postalar oluşturuyor. Her bir bankanın 2–3 milyon aylık posta yolladığı düşünülürse, bu postanelerde yoğunluğun oluşmasına neden oluyor. Bu noktada PTT Genel Müdürlüğü bankalarla yaptığı anlaşma gereği Hibrit Mail (Kapalı Posta) uygulamasına geçtiğine dikkat çeken Altuntaş, “Proje kapsamında on-line ortamda hazırlanan mektup, iletilmek istenen adrese en yakın PTT merkezine gönderilecek. Baskı merkezleri, e-mail şeklindeki mektubu elektronik veri olarak basacak. Daha sonra geleneksel zarfa koyarak alıcısına en hızlı şekilde ulaştıracak” dedi.  PTT’nin firmalara hitap edebilmesi için lojistik uygulamasına da geçileceğinin altını çizen Hakkı Altuntaş sözlerine şöyle devam etti: “Uygulamayla birlikte PTT bünyesinde büyük depolar oluşturularak, işletmelerin mallarını buraya koyması sağlanacak. İşletmeler bir yere eşya göndermek istediğinde depoya telefon açarak, şu adrese şunların gönderilmesini isteyebilecek. Uygulamaya ilk olarak İstanbul’da başlandı. İstanbul’daki tesis yurt içine hizmet vereceği gibi, bölgedeki diğer ülkelere de hizmet verecek. Konya’da da uygulamaya geçecek gücümüz ve potansiyelimiz var. Bu noktada çalışmalarımız devam etmektedir.”
n HASAN AYHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri