Promosyonda zam üstüne zam

Yılbaşı yaklaşırken promosyon sektöründe beklenen hareketlilik yaşanmıyor. Promosyon şirketleri sektördeki düşüşün dolar kurundan olduğunu belirterek, ürünlere ithalatçılar tarafından yıl içerisinde üç kez zam yapıldığını söylüyor

Yapılan bir araştırmaya göre şirketler promosyon bütçesinin yüzde 30'unu yılın son iki ayında harcıyor. Yaklaşan yeni yılla birlikte pek çok işletme, bütçelerinin önemli bir bölümünü promosyon ürünlerine ayırmaya başladı. Yıllık gelirinin ortalama yüzde 5'ini promosyon malzemelerine ayıran kurumlar, bu oranın yüzde 30'unu kasım ve aralık aylarında harcıyor. Türkiye'de yıllık 20 milyar TL'lik büyüklüğe sahip promosyon sektörü, işlerinin en yoğun olduğu iki aya hazırlanıyor.

KÂRIMIZDAN KISIYORUZ 

İthalatçıların yıl içerisinde ürünlere üç kez zam yaptığını fakat fiyatlarda bu güne kadar hiç bir düşüş yaşanmadığını belirten Arma Grafik Matbaa Promosyon Sahibi Kamil Parlak, ithalatçıların ürünlerdeki bu farkı artan dolar kurundan dolayı koyduğunu söyledi. Ürünlerdeki artışın müşteriye ve ithalatçıya değil aracı olan promosyon şirketlerine zarar verdiğini kaydeden, Parlak, “Biz birkaç ürün dışında yurtdışından ürün getirtmiyoruz. Fakat kendi üretimini yaptığımız ürünlerin de hammaddesi de dolarla geliyor. Dolar yıl içerinde çok arttığı için ithalatçılar ürünlere üç kez fark koydu ve bu güne kadar da herhangi bir gerileme olmadı. Bu artış sonunda promosyon sektörünün hareketli olduğu şu günlerde ithalatçılar bir düşüş yapmadı. Müşterilere de bu artış yansıtılmadığı içir mecburen biz kârlarımızdan kısmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verdi. 

ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Ürünleri çeşitlendirmeye çalıştıklarını belirten Parlak, tüm ürünlerin yenisinin geldiğini ve yeni tasarımların ilgi gördüğünü aktardı. Müşterilerin genellikle set yaptırmak istediği aktaran Parlak, “Artık müşterilerimiz tek tek almaktansa ekonomik olduğu için set yaptırmayı tercih ediyor. Kalem, anahtarlık ve flash disk gibi ürünlere matbaa ürünleri olan ajanda ve not defterleri alternatif oluşturuyor. Bu ürünler arasında not defterleri üzerinde tarih olmadığı için ajandadan daha fazla tercih ediliyor” diye konuştu.

DÖVİZ TÜKETİCİ TALEPLERİNİ ETKİLEDİ

Döviz kurunun hızlı hareket etmesinin tüketici taleplerini etkilediğini belirten Damla Ofset & Dival Ajanda Satış Koordinatörü Yasin Yıldırım , “Bu sene dövizdeki artışlara rağmen geçen seneden daha verimli olacağına dair işaretler almaktayız. Sektörün büyük oyuncularının tavrı da bu yönü göstermektedir. Döviz kurunun hızlı hareket etmesi, ister istemez fiyatlara yansıdı bu da tüketici taleplerini etkiledi” diye konuştu. Sektöründe beklentilerinin gerilemesine değinen Yıldırım, şunları söyledi: “Eskiden ticarette vefa vardı. Satıcı da mutlaka müşterilerini gönüllemeyi düşünürdü, bu zayıfladı. Bunun yanında alışverişin şekli de değişti, internet alışverişi böyle bir beklentiyi gerektirmiyor. Talep edilen miktarında çok azalma olmasa da karlılığında düşmeler oldu, bu da ajans ve promosyon satıcılarına daha çok mal satma çabası verdi.”

ALİ İBLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri