Promosyoncularda hareketlilik arttı

Yeni yıla kısa bir süre kala promosyon sektöründe hareketlilik yaşanıyor. İşletmelerin büyük bir kısmı bütçelerinin bir bölümünü promosyon ürünlerine ayırıyor. Dolar ve Euro’daki artış ithal ürünlere zam olarak yansıdı.

Yeni yıla sayılı günler promosyoncularda yoğunluk da arttı. Yeni yıl ile müşterilerine çeşitli hediyeler vermek isteyen firma sahipleri promosyonculara yoğun ilgi göstermeye başladı. Promosyoncuların aldığı sipariş oranı da hayli arttı. Pandemi nedeni ile bütçeden kısan, reklam ve promosyondan uzak duran firmalar bu yıl promosyon ürün yaptıracak. Ekim ayından bu yana promosyon sektöründe de ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Promosyoncular, satışlarının yüzde yüzde arttığını söylüyor.

KALEM, ANAHTARLIK, HARİCİ BELLEK VE MATBAA ÜRÜNLERİ

Ürünleri çeşitlendirmeye çalıştıklarını belirten İsmat Grafik Matbaa Promosyon Sahibi İsa Parmak, müşterilerin ürün çeşitliliği olan promosyoncularla çalışmak istediğini söyledi. Parmak, yılbaşındaki yoğun sürece ürün çeşitliliğini arttırarak girdiklerini ve yeni tasarımların ilgi gördüğünü aktardı. Parmak, müşterilerin genellikle set yaptırmak istediğini belirterek, “Takvim baskılı ürünlere ilgi yılbaşında arttı. Ama genel olarak baktığımızda müşterilerimiz tek tek almaktansa ekonomik olduğu için set yaptırmayı tercih ediyor. Kalem, anahtarlık ve flash disk gibi ürünlere matbaa ürünleri olan ajanda ve not defterleri alternatif oluşturuyor. Bu ürünler arasında not defterleri üzerinde tarih olmadığı için ajandadan daha fazla tercih ediliyor” diye konuştu.

ÜRÜN MALİYETLERİ ARTTI

Ülke olarak yaşanan ekonomik krizle ile ürün maliyetlerinin arttığını belirten Parmak, şunları söyledi: Bazı ürünlerimiz yurtdışından geliyor. Dolar ve Euro'daki artış ithal ettiğimiz ürünlere zam olarak yansıdı. Özellikle teknoloji ürünlerinde bir artış söz konusu. Müşterilere de bu artış yansıtılmadığı içir mecburen biz kârlarımızdan kısmak zorunda kaldık.” 

TALEP EKİM AYINDA BAŞLADI

Pandemi ve kapanmalardan dolayı geçen yıllarda promosyon yaptırmayan firmaların bu yıl promosyon ürünlerine daha fazla bütçe ayırdığını belirten Kare Promosyon sahibi Kemal Yeğin, “Geçtiğimiz yıllarda mevcut yasaklar nedeni ile fuarların iptal edilmesi, kapanmaların olması promosyon sektörünü olumsuz etkilemişti ancak son iki yıldır firmaların promosyonlar bütçelerinde çok kısıtlamaya gitmiyorlar. Promosyon yaptırmak isteyen firmalar taleplerini ekim ayında iletmeye başlar bizde ona göre çalışmalarımızı hazırlıklarımızı yaparız. Yeni yılın yaklaşması ile işlerimiz arttı” diye konuştu  

İTHAL ÜRÜNLERİN FİYATI YÜKSELDİ

Dolara bağlı olarak ithal edilen ürünlerin fiyatlarının arttığını söyleyen Yeğin, daha sonra şunları kaydetti: “Döviz kurunda yaşanan artış, sektörümüzü olumsuz etkiledi. Şu anda kâğıt ürünlerinin fiyatında hayli artış oldu. Kâğıdın hammaddesininim tedariği noktasında ciddi problemler yaşanıyor. Mevcut stoğa girmiş ürünler şu anda ciddi anlamda fiyat avantajlı. Takvimler, ajandalar daha önce basılan ürünler bunlar. Temmuz, haziran, ağustos aylarında firmaların stoğuna girer. Rekabet edebilmek ve ürünü satabilmek adına ister istemez bu ürün gruplarında fiyatlar biraz daha ekonomik. Ama haricinde elektronik promosyon gruplar da var. Powerbankler, USB bellekler, hoparlörler, ithal gelen termos grupları, bardaklar... Bu ürünlerde döviz hareketli olduğu için fiyat artışları var. Mümkün mertebe ithalatçı firmalar ürünün bedelini nakit talep ediyor. Hitap edilen müşteri kitlesine göre ürün çeşitliliğimiz var. Kalem fiyatları 3 liradan başlıyor. Bin 500 liralık özel set kutularına varıncaya kadar kalem çeşidimiz var. Promosyon anlayış kültürü değişti. Herkes farklı bir şeyler müşterime hediye edeyim derdinde. Kalıcı olsun veya en azından bir hediye verirken iz bırakayım istiyor.”

PROMOSYON KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ

Promosyon sektöründe alışkanlıkların değiştiğini belirten Kare Promosyon sahibi Kemal Yeğin, sözlerini şöyle tamamladı: “Teknolojinin ilerlemesi ile promosyon sektöründe de değişikler yaşandı. Otuz yıl önce promosyon defter, ajanda, takvim ve telefon rehberleri vardı. Şimdi USB’ler ses bomları çini vazolar powerbankli defterler var. Telefona kablosuz şarj imkânı sunuyor. Onun haricinde diğer defterini kullanabiliyorsun. Daha çok seyahat eden iş adamları, satış ekiplerinin kullandığı ürünler var. Aynı şekilde biz de müşterilerimize müşteri ziyaretlerine uygun hediyeler ayarlamaya çalışıyoruz. Hediye götürdüğümüz kişinin yaşadığı alana bakıyoruz buna göre çalışmalar yapıyoruz. Bizim derdimiz doğru promosyonu, doğru kişiye vermek. O zaman güzel geri dönüşler alınır. Firmalara diyoruz ki müşteri portföyünüz mümkünse ayırın. A, B, C diye, bizde bu ayrıma göre promosyonlar hazırlıyoruz.”

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri