‘Promosyon yerine indirim uygulansın’

Türkiye genelindeki 12 bin akaryakıt bayisinde dün itibariyle başlatılan promosyon yasağını destekleyen tüketiciler, Peçete, bardak, tabak, sabun, kolonya ve benzeri ürünler gibi maddi çok fazla değe
Türkiye genelindeki 12 bin akaryakıt bayisinde dün itibariyle başlatılan promosyon yasağını destekleyen tüketiciler, “Peçete, bardak, tabak, sabun, kolonya ve benzeri ürünler gibi maddi çok fazla değeri olmayan promosyon ürünleri yerine akaryakıt fiyatlarında indirime gidilmesi bizim için daha yararlı olur” dedi.
4 TL gibi rekor seviyeye ulaşan akaryakıt fiyatlarına karşı, ‘Tabak çanakta değil üründe rekabet edin’ diyerek mal ürünlü promosyona yasak getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)nın kararı dün itibari Türkiye genelinde 12 bin bayii de uygulanmaya başlandı. Peçete, bez gibi küçük de olsa promosyon olarak müşteriye herhangi ürün verenlere uygulanacak olan ceza tutarı ise 60 bin TL. Promosyon yasağının tekrarı halinde her seferinde iki kat fazla olmak üzere 120 bin TL olarak belirlendi. EPDK kararına göre doğrudan veya banka ve sadakat kartları vasıtasıyla akaryakıt verilmesi, akaryakıt istasyonlarında verilen yıkama, yağlama, antifriz değişimi gibi hizmet promosyonları bayiiler devam edebilecek. Ayrıca müşterilerin bugüne kadar topladıkları puanlarda geçerliliğini koruyacak. Bundan sonra değişik ürünler yerine müşterilere sadece topladıkları puanlar karşılığı toplanan puan tutarı kadar ücretsiz akaryakıt verilebilecek.
Nalçacı Caddesi üzerinde bulunan akaryakıt İstasyonu Müdürü Cengiz Ulaş, yasak kararından sonra değerli promosyon ürünleri bir tarafa peçete dahi verilemeyeceğini söyledi. Ulaş, “EPDK’nın kararından sonra müşterilerimize hediye veremeyeceğiz. Biz şirket olarak bundan sonra müşterilerimize aldıkları akaryakıt ürünlere ödedikleri ücretlerden elde ettikleri puan kadar ücretsiz akaryakıt vereceğiz. Artık katalogdan hediye seçme dönemi bitti. Puan karşılığı bedava akaryakıt ürün almak müşterilerimizin de işine yarayacak” dedi.
Petrol istasyonlarında promosyon döneminin bitmesine memnun olduklarını ifade eden araç sahibi Hüseyin Taha, “Biz bedava bardak, tabak veya başka bir hediye peşinde değiliz. Bunları verme yerine akaryakıt ürünlerinin fiyatlarında indirim yapılsın. Hükümet bu karar ile tüketicinin hakkını bir nebze olsun korudu. Ancak bu yeterli değil akaryakıt istasyonu sahipleri veya bağlı bulundukları şirketleri promosyona yapacağı harcama kadar akaryakıtta indirim yapmalı ancak yaptığı bu indirim aldığı yakıtın ÖTV’ sinden düşmeli. Bu şekilde bir uygulama tüketiciye yansıyacak” dedi.
Akaryakıt istasyonlarında uygulanmaya başlanan promosyon yasağının yerinde bir karar olduğunu savunan Ömer Karaoğlu ise , “Dünyanın en pahalı akaryakıtını tüketen Türkiye’de böyle bir karar geç kalmış bir karar. Akaryakıt istasyonları milyarlar tutan hediye ürünleri yerine bu tutar kadar akaryakıtta indirim yapsa daha çok müşteri toplar. Bugün hem akaryakıt istasyonlarının hem tüketicilerin böyle bir karara ihtiyacı vardı. Umarım ilerde daha değişik uygulamalar ve düzenlemeler ile akaryakıtın fiyatının düşürüleceği kararlar alınır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri