Projeler yarım yamalak kaldı

2014 yılı Konya'da Stadyum, 10 Bin Kişilik Kongre ve Spor Merkezi, Bilim Merkezi, Bedesten gibi projelerin tamamlanma yılı olurken, Konya için hayatı öneme sahip olan hastane projelerinin ne zaman bitirileceği belirsizliğini koruyor

2014 yılı Konya için tam bir yatırım yılı oldu. Konya'ya hayat veren ve marka imajını güçlendiren birçok proje bu yıl içerisinde hayata geçti. Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyum'u bu yıl tamamlanarak hizmete geçti. Geçen yıl yüklenici firma ile ihale fesh edilmiş, yeni bir firma ile anlaşma sağlanmıştı. Stadın 2014-2015 sezonunu yetişemeyeceğine dair eleştiri yapılırken, Ağutos ayında stadın inşaatı tamamlandı. 10 kişilik Spor ve Kongre Merkezi de geçen yılın sonlarına tamamlandı ve 2014'ün başında kullanıma açıldı. Merkezin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Merkezin kamulaştırmalar hariç yaklaşık 65 milyon liraya mal olması eleştirileri de beraberinde getirmişti.

BİLİM MERKEZİ TAMAM AMA..!

2008 yılında gündeme gelen TÜBİTAK destekli Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi, 2010 yılında ihalesi tamamlanarak inşaatı başladı. Projenin 2013 yılında tamamlanması beklenirken bazı eksikliklerden dolayı merkez bu yıl tamamlanarak hizmete girdi. Bölge Adliye Mahkemesi yapımı karşılığında devralınan eski Adliye bölgesini şehre kazandırmak için meydan çalışması 2013 yılında başlamıştı. Şehir Meydanı'nın yapımı tamamlanmış, birçok siyasi mitinge de ev sahipliği yaptı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla geçmişte var olan, tarihi dokuya uygun Konya evlerinden bir sokak yapısı da oluşturulması planlanıyordu ama tarihi evlerdeki çalışmalar hala tamamlanmadı. İnşaat halinde duran evler, keşlerin mekanı halıne geldi.

TARİHİ BEDESTEN PROJESİ

Mevlana Kültür Vadisi projesinin kalbini oluşturan Bedesten Sağlıklaştırma Projesi de büyük oranda tamamlandı. 3 bine yakın dükkan aslına uygun olarak tekrar restore edildi. Birçok cadde trafiğe kapatılarak, sokaklardaki düzenlemeler tamamlandı. Dükkan önlerine de stand genişliğine sınırlandırma getirildi. 180 bin metrekare alanı kapsayan proje büyük oranda tamamlandı. Şu an Buğday Pazarı ve Muhacir Pazarı civarındaki çalışmalar devam ediyor. Projenin tam anlamıya 2016 yılında tamamlanması planlanıyor. Konya tarihi açısından önem taşıyan Kapu Camii, Aziziye Camii, Bulgur Dede Mescidi, Mecidiye Han, Ahmet Efendi Hamamı, Nakıp Hacı İbrahim Han gibi tescilli yapılar da düzenlemenin içerisinde yer aldı.

NUMUNE YENİDEN İHALE EDİLDİ

Bu yıla damga vuran Konya Numune Hastanesi'nin mevcut arsası üzerine 122 bin 875 metrekare kapalı alana sahip 500 yataklı yeni hastane binası yılan hikayesine dönmüştü. Geçtiğimiz aylarda hastane inşaatı tekrar ihaleye çıkarak çalışmalar tekrar başladı. Aylarca inşaatta bir tane bile çivi cakılmamıştı. Son ihaleyi kazanan yüklenici firma hızlı bir şekilde çalışmalara giriş yaptı. İnşaatın da yüzde 6 oranında tamamlandığı öğrenildi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisine yapılması planlanan Şehir Hastanesi ise yılan hikayesine döndü. Hastanenin yapılacağı arazinin tarım arazisi olması yüzünden tartışmalar hala devam ediyor.

SELÇUKLU'DA PROJELER GECİKTİ

Selçuklu Belediyesi'nin Kelebekler Vadisi ve 5 Bin Kişilik Kongre Merkezi Projesi'nde gecikme yaşandı. Büyük paraların harcandığı 5 Bin Kişilik Kongre Merkezi yeniden ihaleye çıkacak.

Alâeddin-Adliye arasına yapılacak 14 kilometrelik yeni raylı sistem hattının yapım çalışmaları 25 Haziran’da başladı. 2010 yılında planlanan Alaaddin-Adliye Tramvay Hattı inşaatı da bu yıl başladı. 63 milyon 500 bin liraya mal olacak ve 2015 yılı içinde tamamlanacak çalışma dünyadaki en ileri sistemlerden biri olacak. Çalışmalar tamamlandığında Selçuk Üniversitesi ve Selçuklu bölgesi raylı sistemle Yeni Adliye bölgesine bağlanmış olacak. Mevlana Caddesi'deki çalışmalar tamamlandı. Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde ise çalışmalar hız kazandı. Proje Haziran ayında başlasına rağmen 6 ay içerisinde büyük mesafe katedildi. Konya'da yıllardır konuşulan ve her seçim öncesi gündeme koyulan metro, teleferik, veledrom ve ulaşımın iyileştirilmesi projeleri sessis sedasız duruyor. Milyon liralık yatırımlar, kongre merkezlerine harcanırken Konya için hayati önem taşıyan projeler ile ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri